ZNAČI, IPAK SU SLOVENCI: Postament sa natpisom Vuka Stefanovića Karadžića radila Ljubljana
Foto: Beoinfo

Polemika oko greške u prezimenu

ZNAČI, IPAK SU SLOVENCI: Postament sa natpisom Vuka Stefanovića Karadžića radila Ljubljana

Beograd -

BEOGRAD - Priča oko pogrešnog prezimena reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića, čija bista je u petak otkrivena u Ljubljani dobila je neočekivani obrt.

Naime, povodom objave informacije da je Grad Beograd poklonio bistu reformatora sa pogrešnim prezimenom kada je umesto slova DŽ stavljeno Đ oglasila se Vukova zadužbina.

" Bista je poklon grada Beograda, dok je postament sa natpisom radio Grad Ljubljana. Sugerisaćemo našim domaćinima da ova greška bude ispravljena, rečeno je za Kurir u Vukovoj zadužbini.

Zanimljivo je da u abecedi slovenačkog jezika ne postoji slovo Đ, kao i Ć, ali postoji DŽ, pa se ovo prezime na oba jezika piše identično. Za sada ostaje tajna ko je pisao slova na postamentu i da li je greška bila slučajna ili namerna.

Podsetimo, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i prvi čovek Ljubljane Zoran Janković juče su u dvorišti crkve Svetih Ćirila i Metodija u centru Ljubljane otkrili su bistu reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića. Ceremonija otkrivanja protekla je svećano, a dan kasnije na društvenim mrežama osvanula je slika pogrešno napisanog prezimena Vuka Stefanovića Karadžića.

(EPK)

KAKAV BLAM VLASTI BEOGRADA: Poklonili Slovenicima bistu Vuka Karadžića i pogrešili prezime!

(FOTO) U CENTRU LJUBLJANE: Siniša Mali otkrio bistu Vuku Karadžiću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track