VEĆ 70 GODINA BRINU O BEZBEDNOSTI GRAĐANA: Posetioce Beer festa čuvaće konjička policija
Foto: Dragana Udovicic

VEĆ 70 GODINA BRINU O BEZBEDNOSTI GRAĐANA: Posetioce Beer festa čuvaće konjička policija

Beograd -

BEOGRAD - Narednih pet dana na "Bir festu", zajedno sa drugim specijalnim i posebnim jedinicama policije, za sigurnost posetilaca biće zadužena četa konjanika beogradske policije, koja već sedam decenija brine o bezbednosti Beograđana, ali i ostalih građana Srbije.

Kako je istakao starešina komande policijske brigade Dragan Obrenović, po procenama organizatora tog festivala, biće nekoliko stotina hiljada posetilaca.

Zadatak na Ušću uslediće samo dan nakon što je četa, koju čini 40 policajaca i 20 konja, bila angažovana na obezbeđenju dočeka dva visoka svetska zvaničnika – američkog potpredsednika Džozefa Bajdena i švedskog premijera Stefana Levena, ističe Obrenović.

"U slučaju obezbeđenja VIP ličnosti poput Putina, Bajdena i švedskog premijera zaduženi smo za čišćenje i kontrolu terena, posebno na mestima gde je šumovito, kao što je oko Palate Srbija, gde je nama mnogo lakše i brže da sve pregledamo. Takođe, zaduženi smo i za trasu kretanja i prostore oko objekata koje se pešice teže obilaze"“, navodi komandir voda u četi konjanika, Zoran Međedović.

Prema njegovim rečima, "Bir fest"“ je možda i najnaporniji zadatak za konje i četu jer se dešavalo da su morali da patroliraju oko tog prostora na Ušću i punih 12 sati:

"Uz sve to, pijani posetioci konjima prilaze teturajući se, nekontrolisano mašući rukama i nogama, pa su nam potrebni i ljudi koji nam pomažu da ih odbranimo od takvih ljubitelja konja".

Konjička četa zadužena je za bezbednost i na javnim skupovima, sportskim utakmicama ali i drugim javnim manifestacijama, manjeg i većeg obima.

"Nekada smo u žiži javnosti, nekada radimo po obodu, zna se da smo tu ali nismo na udaru. Na većim skupovima koristimo specijalnu opremu. Policajci nose pancire, zaštitni šlem i oružje, a konji interventne kamašne koje im štite cevanice i zglobove, teško lomljive vizire, ispod kog je zaštitni deo za nos i čeoni deo“, navodi Međedović.

"Kad im stavimo maske i od njih 'učinimo vitezove', konji prestaju da se plaše bilo čega – i bačenih petardi i pirotehničkih sredstva i eksplozija, naprosto ne reaguju“, ističe i dodaje da se dešavalo da se konj na nekom običnom zadatku, kao jedne godine u Košutnjaku, uplaši nečega, na primer ptice, zbaci konjanika i pobegne, a na iznenađenje svih – sam se vrati u jedinicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track