GRADSKI ARHITEKTA: Zmaj Jovina ulica postaće pravi mali trg
Foto: Beoinfo

GRADSKI ARHITEKTA: Zmaj Jovina ulica postaće pravi mali trg

Beograd -

BEOGRAD - Deo Zmaj Jovine ulice, između Vasine i Čika Ljubine, od danas je i zvanično otvoren, pa su Beograđani dobili još jedan deo pešačke zone.

Taj deo, kako je rekao glavni gradski urbanista Milutin Folić, nije veliki, ali je jedan od delova pešačke zone na kojima se trenutno radi.

"Kada smo popravljali Zmaj Jovinu, obnovili smo i delove Čika Ljubine ulice koji su u nastavku, tako da sa tri drveta i klupicama ovaj deo postaje pravi mali trg", rekao je Folić novinarima.

Podsetivši da je obnovljena ulica Vuka Karadžića i popločan plato kod Crvenog petla, Folić je najavio da će u septemrbu početi radovi na popločavanju Obilićevog venca, od garaže do Ulice carice Milice, nakon toga popločavanje Sremske ulice, a zatim i uređene ulice Maršala Birjuzova.

Sledećeg meseca se, dodao je, nastavlja i rekonstrukcija Kosančićevog venca, a radi se i projekat za obnovu Karađorđeve ulice i uređenje tog dela priobalja.

Kroz sve te projekte menja se hijerarhija saobraćaja, naveo je Folić objašnjavajući da je cilj da pešaci budu na prvom mestu, zatim biciklisti, javni gradski prevoz, a tek na kraju automobil kao prevozno sredstvo.Pešačka zona Knez Mihailove, dodao je, dobiće četiri funkcionalne celine.

"Sama Knez Mihailova je dominanto ulica trgovine, bočne ulice sa Obilićevim vencem i Topličinim vencem su dominantno ugostiteljske, Vasina ulica, koja će se raditi 2017. i 2018. godine biće ulica kulture, dok je Kosančićev venac kulturno istorijska celina", rekao je Folić.

Time će, kako je rekao, Beorgad konačno dobiti ono što je većina gradova već uradila - širenje pešačkih zona, što je važno i zbog ekonomije.

"Pokazalo se da su svi evropski gradovi koji su išli u korak sa trendovima širenja pešačke zone i favorizovanja pešaka i biciklista, višetruko povećali broj turista, a samim tim su se povećali i prihodi tih gradova", rekao je Folić.Naredne godine biciklističke staze u "starom" delu Beograda

Stari deo Beograda trebalo bi, kako je rečeno danas, naredne godine da dobije nekoliko desetina kilometara biciklističkih staza, predviđeno je planom za primarnu mrežu biciklističkih staza u centru grada, na kojima rade nadležni u Sekretarijatu za saobraćaj.

Taj plan bi, prema rečima Folića, trebalo da bude gotov do kraja godine.

"Nadam se da ćemo sledeće godine imati nekoliko desetina kilometara biciklističkih staza i na ovoj strani grada, a u naredne dve godine ćemo potpuno pokriti ovaj deo grada biciklističkim stazama", rekao je Folić novinarima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track