VIRUSI HARAJU BEOGRADOM: Deca povraćaju i po 20 puta, čekaonice prepune!
Foto: Shutterstock

Roditelji na mukama

VIRUSI HARAJU BEOGRADOM: Deca povraćaju i po 20 puta, čekaonice prepune!

Beograd -

BEOGRAD - Temperatura, kašalj, dijareja, povraćanje i do 20 puta tokom noći, simptomi su zbog kojih su poslednjih dana pune čekaonice beogradskih domova zdravlja.

Povećan sekret iz nosa prvi je pokazatelj koji nagoveštava da vas je napao virus.

- U poslednje vreme se javlja veliki broj ljudi. Uglavnom su to respiratorni problemi, odnosno problemi gornjih disajnih puteva - kaže dr Dejan Jonev, pedijatar DZ ”Čukarica”.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, sve počinje od slivanja sekreta iz nosa u ždrelo, što se manifestuje kašljem.

- Kašalj je najjači uveče i ujutru prilikom buđenja. Praćen je i temperaturom, uglavnom ne višom od 38,5 stepeni - poručuje dr Jonev i dodaje da je ova vrsta virusa praćena glavoboljom, gubitkom apetita i malaksalošću.

"Povraćaju čak i kada nemaju šta da izbace iz stomaka"

Međutim, pored respiratornog, Beogradom vlada i stomačni virus čiji su simptomi daleko neprijatniji.- Roditelji su se žalili kako im deca povraćaju i do 17-18 puta tokom noći. Čak i kada nemaju šta da izbace iz stomaka, imaju mučninu. Ako uzmu bilo kakvu tečnost, čak i u minimalnim količinama, odmah je povrate - priča dr Jonev dodajući da ovo učestalo povraćanje traje dva, a kompletan oporavak do deset dana.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dr Dragana Trifunović Balašević, direktor DZ “Zvezdara” potvrđuje da ima povećanog broja pacijenata, ali kaže da su zbog kontakta za bolesnima, i sami lekari na udaru virusa.

- Mnogi se žale na stomačne i respiratorne probleme. Dosta mojih kolega se takođe razbolelo, tako da smo počeli da dolazimo sa zaštitnim maskama preko ustiju - dodaje dr Trifunović Balašević. Ona naglašava da je najbitnije da se unose velike količine tečnosti i vitamin C u organizam, te da se izbegavaju mesta sa velikim brojem ljudi.

U Obrenovcu situacija malo bolja

Direktor DZ “Obrenovac”, dr Bojan Pešić, kaže da ima pacijenata sa sličnim simptomima, ali da njihov broj ne odskače od uobičajenog.

- Nismo imali mnogo pacijenata. Uglavnom se žale na blago povećane temperature i na prehlade - kaže dr Pešić.

(Blic/Dušan Ivković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track