Prolaz Venere ispred Sunca 6. juna

Astronomija

Prolaz Venere ispred Sunca 6. juna

Beograd -
Tokom prolaza Venera će se videti kao crni kružić, čiji je prečnik više od 30 puta manji od Sunčevog

BEOGRAD - Najzanimljivija astronomska ovogodišnja pojava - prolaz planete Venere ispred Sunca odvijaće se tokom noći i izjutra u sredu 6. juna, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

Tokom prolaza Venera će se videti kao crni kružić, čiji je prečnik više od 30 puta manji od Sunčevog.

Iz Srbije će moći da se prati odlazak Venere sa Sunčevog diska, počev od njegovog izlaska u Beogradu u 04:55 pa do 06:55, kada je poslednji kontakt Venere sa Suncem.

Ukoliko bude vedro, Beograđani će moći da prate fenomen sa terase Narodne opservatorije Astronomskog društva "Ruđer Bošković" na Kalemegdanu.

"Otežavajuća je okolnost što će Sunce sve vreme biti blizu horizonta, čak i prilikom poslednjeg četvrtog kontakta, visina Sunca će biti manja od 20 stepeni", navedeno je u saopštenju.

Prilikom posmatranja prolaza Venere upotrebljavaju se iste mere zaštite kao i prilikom posmatranja pomračenja Sunca i trebalo bi da se koristi specijalne naočari ili zavarivačko staklo ili obostrano, na sveći nagaravljeno staklo.

Posmatranje likova Venere i Sunca najugodnije je na belom ekranu, a posle projekcije Sunca kroz teleskop, dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track