KALEMEGDAN DOBIO 44 INFO TABLE Ljajić: Stvoreni preduslovi da Beograd poseti milion turista
Foto: Beoinfo

KALEMEGDAN DOBIO 44 INFO TABLE Ljajić: Stvoreni preduslovi da Beograd poseti milion turista

Beograd -

BEOGRAD - Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je danas da su stvoreni svi preduslovi da naredna godina u turističkom smislu bude još uspešnija nego ova i da Beograd dostigne cilj od milion turista.

"Naš cilj je da naredne godine Beograd poseti milion ili blizu milion turista. Ove godine će to biti verovatno preko 850.000", rekao je Ljajić novinarima prilikom obilaska postavljene turističke signalizacije na Beogradskoj tvrđavi i u parku Kalemegdan.

Ljajić je naveo da se očekuje veći priliv kineskih turista zbog najave uvođenja bezviznog režima i direktnog leta između Kine i Srbije.

Kada je reč o Beogradu, očigledan je, prema rečima Ljajića, trend rasta broja turista, s obzirom na to da je prestonicu u prvih deset meseci ove godine posetilo 600.000 stranih turista.

"To je svojevrstan rekord glavnog grada, ali nije i konačni domet", naglasio je i dodao da će njegovo Ministarstvo nastaviti da, zajedno sa Gradom Beogradom, radi na projektima koji će upotpuniti turističku ponudu. U toku su, kako je naveo, različiti infrastrukturni radovi na nekoliko lokacija koje strani i domaći turisti najviše posećuju.

"Pored Kalemegdana, to su Kuća cveća gde ćemo takođe raditi na rekonstrukciji dela Kuće cveća, posebno onog dela koji se tiče dodatnih sadržaja za turiste i takođe ćemo raditi na kompleksu Avalskog tornja", izjavio je Ljajić.

Ministarstvo turizma je, zajedno sa Gradom Beogradom, realizovalo zajednički projekat postavljanja 44 table sa osnovnim informacijama o istoriji i značaju objekata koji se nalaze na Kalemegdanu i Beogradskoj tvrđavi, koju godišnje poseti 770.000 ljudi.Glavni gradski urbanista Milutin Folić je za sledeću godinu, u saradnji sa Ministarstvom, najavio jedan integralni sistem informisanja pešaka, koji je već postavljen po svim većim evropskim gradovima.

"To su table koje će pešacima pokazivati dokle mogu da stignu za pet minuta pešačenja. Dakle, umesto da sednu u gradski prevoz, taksi ili automobil, moći će da znaju gde mogu da stignu za pet minuta", kaže Folić, dodajući da je cilj u Beogradu da se okrene hijerarhija u saobraćaju, odnosno da pešaci i biciklisti i gradski prevoz dobiju prioritet, a da automobile koristi samo onaj ko mora.

Postavljanje turističke signalizacije je, kako kaže, samo prvi korak na uređenju Kalemegdana, podsetivši da su letos popravljene i staze na Kalemegdanu koji je zapravo epicentar turističke ponude Beograda.

"Rasveta na Kalemegdanu je već nabavljena, urađena su probna snimanja prošle nedelje i očekujemo da će u narednih nekoliko nedelja već prva rasveta biti postavljena. Sve glavne pozicije kapije, stepeništa će biti malo jače osvetljene, zidine će biti osvetljene i prema gradu i prema reci, pošto su do sada bile osvetljene samo prema reci", rekao je Folić.

Na Kalemegdanu su, kako je rekao direktor preduzeća Beogradska tvrđava Petar Andrijašević, postavljene 44 table, sve table su dvojezične na srpskom i engleskom jeziku, a tri table sadrže i Brajevo pismo i ujedno su prve table na prostoru Beogradske tvrđave koje su prilagođene slepim i slabovidim osobama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track