(VIDEO) GUSARI SA DUNAVA: Šverceri nafte iz Grocke operišu bez straha, u sred bela dana
Foto: Printscreeen/Facebook

kriminal

(VIDEO) GUSARI SA DUNAVA: Šverceri nafte iz Grocke operišu bez straha, u sred bela dana

Beograd -

Carina, po nekim podacima, godišnje zapleni više od 400 litara goriva, ali je to mali procenat onoga što se uspe prošvercovati. Baveći se ovom temom, portal Žig info je objavio video snimke osoba za koje se sumnja da se bave ovim nečasnim poslom.

Plovila na Dunavu se obično zaustavljaju pod okriljem noći, a onda šverceri počinju pretakanje goriva uz čamce s duplim dnom ili kanistere i metalne buriće, odakle se gorivo distribuira preko razvijene saradničke mreže duž same obale.

Glavni razlog za porast krijumčarenja „crnog zlata” je ogroman profit koji se ostvaruje na razlici u ceni. Takvim vidom šverca gusari s Dunava državi otimaju milione dinara jer tako stečen novac završava u yepovima švercera bez plaćanja poreza.

Na rekama se godinama najčešće krijumčari upravo – brodsko pogonsko dizel-gorivo. Krijumčari ga kupuju direktno s brodova u tranzitu, i to tako što im se približavaju malim čamcima s jakim vanbrodskim motorima koji vuku tank barže zapremine i do 20 tona. Kasnije, naravno, to gorivo preprodaju na domaćem tržištu, predočavaju upućeni.

Jedan deo nelegalne nafte dolazi i tako što posadama stranih teretnih brodova ostane goriva koje se prodaje domaćim preprodavcima, ali to je manji goriva koje stiže na crno tržište.

Prema ranijim procenama Ministarstva trgovine godišnje se na crnom tržištu pojavljivalo i do 150.000 tona dizela, što je bio gubitak za državu od 100 miliona evra.

Šverceri su nesto povratnici, te da se nakon što budu uhvaćeni u švercu opet pojavljuju iste organizvoane grupe i ljudi.

Postoje takozvane švercerske „crne tačke“ na toku Dunava one se nalaze kod Bačke Palanke, Novog Sada, a tu si Koviljski rit, Banovci, Pančevo, ali i dalje Grocka, Kostolac i Smederovo.

U Grockoj nije čest slučaj da se nafta švercuje i po danu. Tako su zabeleženi i ovi snimci kada su početkom ove godine usnimana lica za koje se sumnja da se bave švercom nafte. U čamcu u kojem su se nalazili vidno se vide kanisteri za gorivo, takođe, vidi se i da objavljaju određenu kompezaciju.

(Kurir.rs/Ziginfo.rs, Ž.Matorčević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja