Beograd dobio novi vodič Istorija u pokretu

Vodič

Beograd dobio novi vodič Istorija u pokretu

Beograd -
Vodič pod nazivom ''Istorija u pokretu'' osmislila je grupa studenkinja Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu sa Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture, kako bi upoznale korisnike sa znamenitim ličnostima srpske istorije, a istovremeno ih zabavil

BEOGRAD- Beograd je ovih dana dobio jedan veoma neobičan audio-vodič za sve one koji žele da saznaju odgovore na pitanja - koji je srpski dramski pisac završio u zatvoru i zbog čega, kakav je bio položaj žena u vreme Nadežde Petrović ili kako je Vasa Čarapić dobio svoje neobično prezime.

Vodič pod nazivom ''Istorija u pokretu'' osmislila je grupa studenkinja Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu sa Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture, kako bi upoznale korisnike sa znamenitim ličnostima srpske istorije, a istovremeno ih zabavile.

Jedna od autorki projekta, Vesna Gajić istakla je da je ''Istorija u pokretu'' vodič za upoznavanje beogradskih spomenika, koji se nalaze u užem centru grada.

''Razmišljali smo da napravimo nešto što će biti edukativo i zabavno za mlade i u razgovoru sa prijateljima i poznanicima shvatili smo da ljudi često prolaze pored spomenika, a da pritom ne znaju ko su te osobe ni u čiju čast su oni podignuti'', rekla je ova mlada studentkinja.

Ona je dodala da je projekat nastao u želji da se istorijske ličnosti približe svima onima koji žele nešto više da nauče i koji žele da čuju nešto zanimljivo što možda nisu imali prilike da čuju u školi.

"Projekat, na kome smo radile oko dva meseca obuhvata 10 spomenika na potezu od Andrićevog venca do Studentskog parka'', rekla je Gajić.

Prema njenim rečima u pitanju je audio-vodič koji je zamišljen kao "razgovor" između spomenika-ličnosti i vodiča Ane, srednjoškolke kojoj u posetu dolazi drugarica iz inostranstva.

"Kako bi je u potpunosti upoznala sa Beogradom, Ana kreće šestnju gradom u nadi da će otkriti i saznati nešto novo i zanimljivo što će moća da ispriča drugarici kada dođe'', objašnjava Gajić.

''Ana šeta od spomenika do spomenika i sa svakim od njih vodi direktan dijalog'', dodaje ona. Spomenici sa kojima Ana razgovara su - Ivo Andrić, Nadežda Petrović, Nikola Pašić, Branislav Nušić, Vasa Čarapić, Knez Mihailo, Dositej Obradović, Josif Pančić, Jovan Cvijić, Petar Petrović Njegoš.

Njena koleginica Jelena Radovanović, ispričala je da je korišćenje vodiča besplatno i da se koristi tako što se skine sa internet sajta istorijaupokretu.rs na kome se nalaze dijalozi koji se mogu prebaciti na mp3 plejer, ajpod ili telefon.

Radovanović je rekla da svako može da koristi vodič, a da je cilj bio da se mladi i đaci iz unutrašnjosti koji dolaze na ekskurzije upoznaju sa istorijskim činjeniama koje su vezane za istoriju, i da to bude nešto što će zaintrigirati mlade da više saznaju o našoj istoriji.

Radovanović je napomenula da je audio-vodič za sada pilot projekta i da nisu imali finansijsku pomoć, ali da je u planu da se realizuje android verzija,verzija na engleskom jeziku i da se vodič možda proširi i na druge opštine.

Ove studentkinje su naglasile da su imale veliku pomoć profesionalnih glumaca, ali i kolega sa FDU-a sa smerova režije, obrade zvuka, dramaturgije i glume.

Audio-vodič su osmislile i realizovale Danica Bojić, Tamara Milovanović, Jelena Radovanović, Vesna Gajić i Maja Jovanović.

Glasove su pozajmili Jovana Gavrilović (Ana), Dušan Matejić (mladi pisac), Duško Premović (Nikola Pašić), Lazar Đukić (Vasa Čarapić), Nebojša Dugalić (Petar Petrović Njegoš), Željko Maksimović (Jovan Cvijić), Tihomir Stanić (Ivo Andrić), Nada Blam (Nadežda Petrović), Bojan Žirović (Branislav Nušić), Dragan Petrović Pele (knez Mihailo Obrenović), Nenad Ćirić (Dositej Obradović) i Svetozar Cvetković (Josif Pančić).

Reditelj je Igor Vuk Torbica, dizajner zvuka Aleksandar Manja, dizajneri Jelena Jovanović i Nikola Đukanović, a dramaturzi Ljubica Luković, Jelena Majstorović, Boris Grgurović i Tamara Milovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track