U vrtićima preduzete mere zaštite od tropskih vrućina

Obdaništa

U vrtićima preduzete mere zaštite od tropskih vrućina

Beograd -
Svi objekti su klimatizovani, ishrana je prilagođena vrućini, a boravak u dvorištima dozvoljen je samo u prepodnevnim časovima

BEOGRAD - Zaposleni u beogradskim vrtićima preduzeli su sve neophodne mere kako bi mališani što lakše podneli aktuelne tropske vrućine.

Svi objekti su klimatizovani, ishrana je prilagođena, a boravak u dvorištima dozvoljen je samo u prepodnevnim časovima.

Dr Zlata Baljošević, koordinatorka za preventivnu zdravstvenu zaštitu u Sekretarijatu za dečju zaštitu objašnjava za Beoinfo da se, u skladu sa preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje, svake godine pripremaju i predlažu mere u cilju smanjenja rizika za zdravlje dece u vrtićima usled visokih spoljnih temperatura.

– Preventivne mere, između ostalog, podrazumevaju redovno rashlađivanje prostorija, ograničeno direktno izlaganje dece suncu između 10 i 16 odnosno od 11 do 15 sati, kada je sunce u zenitu i ultraljubičasto zračenje najintenzivnije. Druga grupa mera obuhvata održavanje aparata za rashlađivanje, koji se moraju redovno servisirati radi sprečavanja širenja mikroorganizama kroz sistem za klimatizaciju.

Najvažnije je da razlika između spoljašnje temperature vazduha i temperature klimatizovane prostorije ne sme da bude veća od pet do šest stepeni Celzijusa – napominje dr Baljošević i dodaje da je u ovom periodu u cilju prevencije rizika za pojavu i širenje crevnih infekcija pooštren higijenski režim rada sa namirnicama i gotovom hranom.

Direktorka PU „Čika Jova Zmaj” Lidija Hutović potvrdila je za Beoinfo da se klima-uređaji u voždovačkim vrtićima redovno servisiraju.

–U našim objektima medicinske sestre na preventivni su odgovorne i prate kako se koriste i upotrebljavaju klima-uređaji i da temperatura u prostorijima u kojima borave deca ne bude veća od propisane u odnosu na spoljnu. U skladu sa preporukama, deca sa vaspitačima borave napolju u prepodnevnim časovima u prirodnom hladu ili pod suncobranima i redovno piju vodu i limunadu – objašnjava Hutovićeva.

Iako je prosečna prisutnost dece u beogradskim vrtićima trenutno oko 44 odsto, a od sredine jula će biti uobičajeno manja zbog godišnjih odmora, dr Baljošević savetuje roditelje da se pomenutih preporuka pridržavaju i kod kuće.

Tako, objašnjava ona, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i „pravilom senke” koje glasi: „Gledaj svoju senku – kratka senka, traži hlad!“, za boravak na otvorenom prostoru treba koristiti senovita mesta, deca treba da su lagano obučena i u odeći od prirodnog materijala, da nose kape i češće unose tečnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track