Najnovije vesti

SPOR OKO GRADNJE: Deo stanovnika naselja Stepa Stepanović ne želi crkvu u svom kraju

nema sporazuma

SPOR OKO GRADNJE: Deo stanovnika naselja Stepa Stepanović ne želi crkvu u svom kraju

Beograd

Na istom mestu na kome su 2014. godine građani beogradskog naselja Stepa Stepanović zaustavili nelegalnu gradnju crkve i pratećih objekata, iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) sada najavljuju ponovni početak građevinskih radova jer su pribavili sve dozvole. Deo stanovnika naselja ne pristaje na, kako navode, samovolju Crkve.

Crkva je podelila ljude, bar u naselju Stepa Stepanović. Četiri godine nakon što su složno zaustavili podizanje crkve na mestu predviđenom za komercijalne sadržaje, sada su oko te ideje podeljeni.

Zbog protivljenja gradnji bogomolje deo stanara ponovo je pokušao da se sastane sa predstavnicima Crkve, uz posredovanje opštine Voždovac, ali bezuspešno.

"Mi ih samo pozivamo na dijalog i sve vreme ističemo da je jednim dostojanstvenim, poštenim razgovorom moguće rešiti problem i da ćemo u protivnom upotrebiti nase građanske mehanizme borbe i ono što je bitno i na čemu insistiramo je da se građani makar malo pitaju i kada su u pitanju verske slobode. Većina građana pa i vernici tu crkvu doživljavaju kao nametnut objekat", tvrdi Zoran Božanić iz Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović.

SPC u saopštenju dostavljenom N1 navodi da sa gradnjom nastavljaju, pozivajući se na "desetine građana" koji su to od njih tražili, iako u naselju Stepa Stepanović živi više od 13.000 ljudi.

Navode da je parcela njihova i da u dijalogu ne mogu da učestvuju. Međutim, dodaju da će podržati sve što je građanima potrebno.

"Ako neko smatra da treba da organizuje referendum po ovom pitanju, neka to u skladu sa zakonom ove države i učini. Kolika je podrška gradnji hrama u naselju 'Stepa Stepanović' najbolje svedoči prisustvo žitelja pomenutog naselja u drugim hramovima, stotine krštenih stanovnika, od kojih su većinom uglavnom deca, i daleko veći broj osveštanih stanova i domova koji primaju sveštenike", saopštila je SPC.

Stanovnici naselja nerado staju pred kamere da govore o toj temi, ali u neformalnom razgovoru priznaju da se ne slažu sa promenom ranije utvrđenog plana. Oni koji pristaju da govore, imaju jasan stav

"Ne bi smela da dozvoli da se na taj neki otimački način dobije crkveno zemljište da se grade crkve na taj način. To narušava neki duh pravoslavlja".

"Verovatno negde na obodu naselja, ali ne na ovom mestu gde je predviđeno da bude tržni centar i prateći sadržaji koji su povećavali cenu kvadrata kada smo mi kupovali zgradu".

"Mislim da ima dosta crkava okolo, blizu. Neko možda misli drugačije, ne znam".

Na mestu na kome će, sasvim izvesno, biti izgrađen Hram prepodobne mati Angeline, ranije je planirana izgradnja tržnog centra. Plan je u međuvremenu delimično promenjen, a Crkvi je, dodatnim usitnjavanjem parcele i razmenom sa Republikom, pripao deo spornog zemljišta.

Pripreme za gradnju su počele pre četiri godine, ali su ih građani zaustavili jer su radovi startovali, kako su rekli, bez ikakvih dozvola. Sada su sve dozvole stigle, pa gradnja može da počne.

I dok se oko parcele s pogledom prepliću interesi Crkve, grada, privatnih investitora i građana, jedini koji profitiraju iz ovakve situacije su zmije. Prema tvrdnjama stanovnika naselja Stepa Stepanović, one već drugu godinu naseljavaju ovo zemljište ovoj parceli. Biće u potpunosti iskorenjene tek kada zemljište bude do kraja izgrađeno.

(Kurir.rs/N1)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...