Najnovije vesti

SEDNICA GRADSKE SKUPŠTINE KASNILA SAT VREMENA, PA UJEDINILA VLAST I OPOZICIJU: Jednoglasno za popuste na ćirilične nazive
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Popust firmama od 5 odsto

SEDNICA GRADSKE SKUPŠTINE KASNILA SAT VREMENA, PA UJEDINILA VLAST I OPOZICIJU: Jednoglasno za popuste na ćirilične nazive

Beograd

Skupština grada Beograda jednoglasno je danas usvojila odluku da firme koje istaknu naziv na ćirilici dobiju popust od pet odsto, ako zakupljuju prostor od grada. Predlog smanjenja cene obrazložio je gradski funkcioner Andrija Mladenović, koji je rekao da je to način da se u glavnom gradu ćirilica podrži i da se podrži upotreba ćiriličkog pisma.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Grad će izgledati mnogo lepše. To će i stranim turistima dati jednu lepu sliku našeg grada. A to je i način da podstaknemo naše ustanove da se zaštiti ćirilica. Ovo ne znači da pokušavamo da latinicu stavimo u drugi plan", rekao je Mladenović.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Odbornik sa liste "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" Borko Stefanović rekao je da podržava takvu odluku, jer je predlog jako dobar, ali da ima nekoliko pitanja, jer ne bi želeo da "Beograd izgubi kosmopolitski duh koji ga krasi". On je pitao da li će oni koji istaknu naziv i na ćirilici i na latinici imati popust i da li će biti nekih uslovljavanja.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Onaj ko stavi oba pisma ostvaruje pravo na popust", rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Andreja Mladenović je rekao da grad nema mogućnosti niti želi da bilo koga uslovaljava.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Starbaks i Mekdonalds imaju svoje nazive na ćirilici u zemljama u kojima je to službeno pismo. Ako oni procene da je to u njihovom interesu, mislim da će to biti prihvaćeno. Može da se istakne naziv i na oba pisma", rekao je Mladenović i ponovio da to nije obaveza, već vid podsticaja.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...