U RODNOJ KUĆI VOJVODE STEPE OBELEŽENO 90 GODINA OD SMRTI SLAVNOG VOJSKOVOĐE
Foto: Bojan Bojić

U RODNOJ KUĆI VOJVODE STEPE OBELEŽENO 90 GODINA OD SMRTI SLAVNOG VOJSKOVOĐE

Beograd -

Povodom 90 godina od smrti slavnog srspkog vojskovođe vojvode Stepe Stepanovića, danas je održana svečana akademija u njegovoj rodnoj kući i spomen kompleksu u Kumodražu.

foto: Bojan Bojić

Posle polaganja venaca na spomenik vojvodi Stepi u centru Kumodraža vence, su na spomen ploču u dvorištu kompleksa, položili član Veća opštine Voždovac Bojan Mladenović i predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1918. godine.

foto: Bojan Bojić

Pomen vojvodi Stepi Stepanoviću služio je nadležni jerej Sredoje, a potom su u svečanom delu programa nastupili učenici OŠ „Vojvoda Stepa“ koji su recitovali stihove i prozu o životu i vojničkim danima slavnog vojskovođe, dok su članice hora Škole za negu lepote „Bisernice“ otpevale svima poznate pesme „Tamo daleko“ i „Ovo je Srbija“.

foto: Bojan Bojić

Bojan Mladenović je u svom obraćanju podsetio da je vojvoda Stepa učestvovao u svih šest ratova koje je Srbija vodila, a da je za zasluge na ratištu kao najcenjenija ličnost svoga doba u Srbiji dobio ukupno 35 odličja – domaćih i savezničkih.

foto: Bojan Bojić

O značaju za srpsku istoriju i zanimljivostima iz života vojvode Stepe govorio je Viktor Lazić, književnik, advokat i predsednik Udruženja „Adligat“.

Svečanosti su, pored brojnih građana i voždovačkih đaka, prisustvovali predstavnici Vojske Srbije i Udruženja, kao i članovi Veća opštine Voždovac Miloš Stojanović i Momir Ćirović.

(Foto:Bojan Bojić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track