POSLE POPLAVA: Dezinfikovano 1.200 domaćinstava u Borči i Kotežu
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nije moguće sve odjednom očistiti i za to je potrebno vreme

POSLE POPLAVA: Dezinfikovano 1.200 domaćinstava u Borči i Kotežu

Beograd -

BEOGRAD - Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović izjavio je danas da je Zavod za biocide i medicinsku ekologiju dezinfikovao više od 1.200 domaćinstava u Borči i Kotežu i da je upozorenje da se voda u tim beogradskim naseljima posle poplava ne pije bila preventivna mera.

Kako prenosi gradski Sekretarijat za informisanjem, on je u jutarnjem programu Studija B rekao da se nada da će uskoro biti dezinfikovano 2.000 domaćinstava.

"Nije moguće sve odjednom očistiti i za to je potrebno vreme. Nadam se da ćemo do kraja nedelje imati očišćeno sve i da će Zavod za javno zdravlje dati preporuku da je vodu moguće koristiti. Svakog dana se proverava više od jedanaest uzoraka od kojih dobijamo izveštaje koji su dobri. Međutim, nismo još dobili odobrenje od Zavoda za javno zdravlje da je bezbedno koristiti vodu dok se ne završi dezinfekcija", rekao je Mladenović.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Govoreći o ozbiljnosti situacije, o trenutnim vremenskim uslovima i vrućinama, on je istakao da je interes svih da se isključi svaka mogućnost da dođe do kvara i da se poremeti rad cele vodovodne mreže tog kraja Borče i Koteža, i dodao da trenutno radi 20 pumpi na ispumpavanju vode.

Mladenović je najavio da će uskoro sa Evropskom investicionom bankom biti potpisan kreditni ugovor za izgradnju kanalizacije početkom sledeće godine.

"Kredit će iznositi 35 miliona evra, a Grad Beograd će uložiti 13 miliona evra, što će ukupno iznositi za ovaj poduhvat oko 50 miliona evra", rekao je pomoćnik gradonačelnika Beograda.

On je naglasio i da se Beograd priprema za promenljive vremenske prilike i da će biti otporniji.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Upravo smo završili projekat sistema rane najave na vodotokovima drugog

reda koji podrazumeva postavljanje mernih uređaja na vodotokovima drugog reda i bujičnim rekama, koje su nam i napravile probleme. Pomoću tog sistema, na vreme ćemo dobijati inforamciju da na određenim delovima postoji problem kako bismo blagovremeno delovali", precizirao je Mladenović, i dodao da postoji rešenje i u izgradnji retenzija, odnosno malih brana koje štite od bujica.

Kada su u pitanju kanali koji su zapušteni i nefunkcionalni, podsetio je na nemarnost građana, te je najavio pojačani nadzor i inspekciju kanala kako bi građani bili svesni koliko je važna njihova funkcija, upravo da se ne bi dešavale ovakve situacije.

"Moraćemo da sankcionišemo one koji su zapustili svoje obaveze. Probelem jeste veliki zbog neočišćenih kanala, nelegalnih pregrađivanja, nedostatka kanalizacije, ali to su stvari koje ćemo u narednom periodu rešavati", zaključio je Mladenović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track