BAZDI CEO BEOGRAD: Napokon otkrivamo šta je razlog nesnosnog smrada u kom se GUŠI GRAD!
Foto: Profimedia, Dragana Udovičić

nepodnošljivo

BAZDI CEO BEOGRAD: Napokon otkrivamo šta je razlog nesnosnog smrada u kom se GUŠI GRAD!

Beograd -

Povodom smrada koji se poslednjih dana oseća u mnogim delovima prestonice, oglasio se i Zavod za javno zdravlje grada Beograda.

- U vreme trajanja talasa vrućine, posebno kada se oni jave u prvoj dekadi avgusta, građani se javljaju i pitaju za njihovo poreklo. Ima nekoliko razloga za njihovu pojavu, a izvori su različiti: konkretno tokom trajanja vrelih talasa u poslednjih više od sedam dana, sa stalnim porastom temperature, i dužim periodom bez padavina, došlo je do povlačenja vode reka Sava i Dunav u pojedinim delovima njihovog toka, što je doprinelo da deo obale, a posebno oni delovi gde se ulivaju kanalizacioni delovi iz kolektora isparavaju u vazduh okoline. Vetrovi doprinose prenošenju neprijatnih mirisa od isparavanja organskih materija fekalnog i drugog priobalnog nanosa, piše u saopštenju Zavoda za javno zdravlje.

Pored ovoga, na široj teritoriji grada nalaze se mnogobrojna poljoprivredna dobra (sa ekstenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom), na kojima se primenjuju mere đubrenja zemljišta u cilju obogaćivanja. Uglavnom se radi o prirodnim đubrivima koja posuta na velikim površinama takođe isparavaju na izuzetno visokim temperaturama i to su te neprijatne "mirisne" materije (tzv. lako isparljive). Ne treba zanemariti ni centralne zone (urbane) gde se prolaskom pojedinim delovima može u određenom periodu osetiti i neprijatan miris urina.

foto: Shutterstock

- Važno je obavestiti stanovništvo da iako neprijatnog mirisa, to nisu materije koje potiču iz prljavih tehnoloških procesa, niti se radi o toksičnim gasovima. Remeti se komfor stanovanja i boravak u spoljnoj sredini. Trajanje je ograničeno i sa promenom meteoroloških prilika doći će do nestanka ovih neprijatnih "mirisa", stoji u saopštenju.

Svakako da će sa klimatskim promenama i meteorološkim prilikama koje se prate biti potrebno pripremati se i preduzimati mere za adaptaciju u ovakvim situacijama".

(Kurir.rs/bgportal.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track