Najnovije vesti

VESIĆ ZADOVOLJAN: Zabrana plastičnih kesa istorijska odluka za Beograd!
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

od 1. januara naredne godine

VESIĆ ZADOVOLJAN: Zabrana plastičnih kesa istorijska odluka za Beograd!

Beograd

Od 1. januara naredne godine u maloprodaji u Beogradu biće zabranjena upotreba plastičnih kesa, što je, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, istorijska odluka za Beograd.

Odbornici Skupštine grada danas su usvojili izmene i dopune odluke o uslovima za korišćenje kesa za isporuku robe u maloprodaji, čime je samo izvršeno usklađivanje sa novim Zakonom o glavnom gradu i novim Statutom Beograda.

Vesić je rekao da je zabrana upotrebe plastičnh kesa jedna od najavažnijiih odluka kada pričamo o budućnosti svih nas jer je potrebno 240 godina da se razgradi jedna plastična kesa.

Vesić je rekao da Njujork zabranjuje plastične kese u martu ili aprilu, što znači da će u srpskoj prestonici ova odluka zaživeti ranije.

On je napomenuo da će u maloprodaji biti dozvoljeno da kod voća potrošačima budu ponuđene lake biorazgradive i papirne kese.

"Čeka nas niz sastanaka sa trgovinskim lancima, ali, primera radi, Aman već od 3.septembra izbacuje sve plasticne kese", rekao je Vesić.

Dodao je da je odluka doneta na vreme, kako bi se ostavio prostor da se pripreme za 1. januar.

"Kada rešimo trgovinske lance i pijace, rešili smo većinu problema", dodao je Vesić, On je dodao da se usklađivanjem sa novim Zakonom o gradu i Statutom omogućava donošnje konačne odluke o zabrani plastičnih kesa.

"Istorijska je odluka za grad Beograd, kojom ulazimo u red malog broja gradova u svetu", rekao je Vesić.

On je dodao da su se proizvođači plastičnih kesa bunili, jer im je proizvodnja pala, ali je istakao da oni mogu da prave biorazgradive kese, samo onda moraju malo više da ulože.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...