NAJMANJE PETORICA UHAPŠENA NAKON SUKOBA SA ŽANDARMERIJOM! POKUŠALI DA UPADNU NA PRAJD: Šetnja učesnika završena bez incidenta, žurka u parku Manjež (KURIR TV)
Foto: Tanjug/Andrija Vukelić, Ana Paunković

pod sloganom "ne odričem se"

NAJMANJE PETORICA UHAPŠENA NAKON SUKOBA SA ŽANDARMERIJOM! POKUŠALI DA UPADNU NA PRAJD: Šetnja učesnika završena bez incidenta, žurka u parku Manjež (KURIR TV)

Beograd -

Nedelja ponosa danas se završava se danas paradom koja se ove godine održava pod sloganom "Ne odričem se", a šetnja je krenula nešto posle 17 časova. Protivnici Parade sa druge strane okupili su se na raskrsnici kod Skupštine.

Učesnici su prošli ulicom Kralja Milana, potom se uputili kaTrgu Nikole Pašića i Skupštini grada, a potom do zgrade Vlade Srbije i Nemanjinom do parka Manjež, u kome će se zabavni program nastaviti do 23 časa.

18.50 - Šetnja učesnika završena je bez incidenata, predstoji žurka u parku Manjež.

18.17 - Pogledajte kako je izgledao "susret" protivnika i učesnika Prajda. Osim dobacivanja nije bilo incidenata.

18.10 - Marko Mihailović iz organizacije Prajda podsetio je na početke ove manifestacije u Beogradu, kada su aktivisti pretučeni na ulicama srpske prestonice.

"Moramo da se setimo tih ljudi koji su žrtvovali mnogo da bi mi danas, već šestu godinu za redom, slobodno šetali Beogradom", istakao je Mihailović.

18.05 - Učesnici stigli kod Skupštine gde se nalaze i protivnici Parade ponosa

17.30 - Krenula je šetnja učesnika Parade ponosa

17.20 - Pevačica Sara Jo obratila se učesnicima kao "kuma" ovogodišnje Parade

16.54 - Među učesnicima je i premijerka Ana Brnabić koja je došla sa partnerkom Milicom.

"Želim da se zahvalim celom timu na organizaciji. Mislim da se ponovo šalje poruka mira i tolerancije koju u Srbiji moramo da čuvamo. Mislim da se krećemo u pravom smeru, a Prajd služi podizanju svesti. Meni je važno da danas govorimo o evropskim pravima i LGBT zajednice, da se politički ne delomo kada dođe do pitanja ljudskih prava. Svake godine bude sve lakše, a to je kada dobijete Vladu koja obezbedi da svi imaju iste uslove. O zakonu ću pričati sa svojim kolegama, a ja sam predstavnica svih građana, zalažem se za prava svih u Srbiji", rekla je Brnabić.

foto: Printscreen

16.38 - U intervenciji policijskih snaga privedeno je između pet i deset osoba koje su protestovale, zato što su odbili da se pomere sa trase Prajda, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

1 / 10 Foto: Ana Paunković

16.10 Protivnici Parade ponosa su se oko 16 časova koškali i sa pripadnicima Žandarmerije. Navodno je deo protivnika Prajda hteo da se izdvoji i krene u susret učesnicima Parade ponosa, ali ih je Žandarmerija sprečila. Nakon što je Žandarmerija sprečila incidente, oni su u znak revolta legni nasred ulice.

Druga grupa pokušala je da pobege u pravcu Crkve svetog Marka kako bi se susreli s učesnicima "Prajda", ali pripadnici Žandarmerije su ih fizički sprečili da to učine i izazovu još veće incidente.

1 / 3 Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

16.05 Rigorozna kontrola svih učesnika koji dolaze na Prajd!

16.00 Počelo okupljanje ispred hotela "Hilton" u Kralja Milana. Oni drže transparente sa kanadskom i australijskom zastavom, a vijore se i zastave u duginim bojama. Među okupljenima su i dramska spisateljica Biljana Srbljanović i glumica Mirjana Karanović.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Inače, manja grupa građana blokirala je danas oko 13 časova saobraćaj na uglu Bulevara kralja Aleksandra, Takovske i Kneza Miloša, kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom održavanja Parade ponosa u Beogradu.

Nakon ove blokade, organizatori Prajda su istakli da trasa neće biti promenjena.

Inače, okupljeni građani nose srpske zastave, pravoslavne ikone, krstove i pevaju pravoslavne pesme.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Oni nose i transparente na kojima piše "Nemoral i gej sramotu nikad više u javnom životu" i "Pravoslavni Srbine, politka je leglo izdaje, laži, masonstva i pederastije"

Grupu građana obezbeđuje veliki broj pripadnika policije i Žandarmerije a i inače je u gradu primetan povećan broj policijskih vozila.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Okupljeni su poručili da je parada "genocid nad srpskim narodom" i da bi svaki pravoslavni hrišćanin trebalo da se bori protiv "takvog zla".

Kažu da je dužnost svakog pravoslavnog hrišćanina da izađe na ulice i da se bori protiv nemorala i laži jer je ulica uvek bila mesto dostojanstva i vaspitanja, a da je sve što je lažno na društvenim mrežama.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track