Najnovije vesti

REVIZIJE ISTORIJE NEĆE I NE MOŽE BITI: Vesić položio venac na spomenik u Jajincima
Foto: Kurir.rs/Beoinfo

Povodom dana sećanja na nevino stradale u Drugom svetskom ratu

REVIZIJE ISTORIJE NEĆE I NE MOŽE BITI: Vesić položio venac na spomenik u Jajincima

Beograd

Povodom dana sećanja na nevino stradale u Drugom svetskom ratu, na spomenik u spomen kompleksu Jajinci, venac je danas ispred grada Beograda položio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je tom prilikom poručio da je danas dan i da se uputi jasna poruka da revizije istorije neće i ne može biti.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

Vesić je novinarima kazao da Grad Beograd i danas s posebnim pijetetom obeležava Dan sećanja na nevino stradale žrtve u Drugom svetskom ratu, i to na najvećem stratištu u Beogradu - Jajincima, gde je stradalo više desetina hiljada Srba, Jevreja i antifašista.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

Iz Banjičkih logora dovoženi su oni koji su se protivili ne samo nacističkoj Nemačkoj već i kvislinškom režimu koji je Treći rajh u Srbiji uspostavio, kazao je Vesić dodajući da su Jajinci upravo mesto gde se čuva uspomena na sve te ljude koji su streljani, i to samo zato što nisu želeli da budu deo tadašnjeg novog, nacističkog svetskog poretka.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

- Današnji dan kada se sećamo svih nevino stradalih u Drugom svetskom ratu, prilika je da se setimo i pokušaja revizije istorije koji se dešavaju poslednjih decenija u svetu, pa nažalost i kod nas, gde pojedine političke stranke i pojedinci misle da mogu da žrtve pretvore u dželate, dželate u žrtve i na taj način promene istoriju koja je krvlju ispisana ovde u Jajincima, kazao je Vesić.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

Naveo je da je jedan od primera pokušaj da se Jasenovac proglasi radnim logorom, iako se zna da je to mesto gde je stradalo 700.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

Kaže, da nažalost ima i takvih pokušaja na političkoj sceni kada se "povampiruju pojedine političke stranke, poput stranke Dveri i sličnih, koje otvoreno propagiraju politiku srpskog fašističkog vođe Dimitrija Ljotića i predsednika kvislinške vlade Milana Nedića iz Drugog svetskog rata.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

- A to je politika onih koji su dovodili upravo ljude ovde na streljanje. Nemojmo zaboraviti da su ljotićevci bili srpski fašisti, koji su ne samo podržavali Hitlera već su aktivno učestvovali u masakrima nad srpskim stanovništvom, kao što je bio slučaj u Kragujevcu, istakao je Vesić.

Navodeći da je današnji dan dan za sećanje na sve stradale, on je rekao da je to i prilika da se kažeodlučno da revizije istorije neće biti i da je Srbija uvek bila na strani antifašizma.

- Oni koji misle da mogu da nas svrstaju tamno gde su bili fašisti, oni će dobiti isti odgovor kao što su ga dobili 1944. godine, zaključio je zamenik gradonačelnika.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...