SPOMENIK NA RESTAURACIJI: Pobednik otišao da se odmori
Foto: Zorana Jevtić

novo ruho

SPOMENIK NA RESTAURACIJI: Pobednik otišao da se odmori

Beograd -

Vraća se do marta Simbol Beograda je posle 91 godinu odvojen sa 13 metara visokog postolja, i nakon što su ga građani izbliza razgledali, odnet u atelje u Smederevu na detaljnu obnovu

Beogradski Pobednik juče je otišao na zasluženi odmor!

Bronzana statua teška 1,5 tona spuštena je s postolja na Kalemegdanu prvi put posle 91 godinu i odneta u Smederevo, gde će u naredna četiri meseca biti na restauraciji u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića.

Pre odvoženja, Beograđani su imali priliku da slavnog Pobednika, koji je bio položen u kamionu, vide licem u lice. Više stotina građana se slikalo s njim, a prilazili su mu mahom penzioneri, ali i osnovci koji su bili na ekskurziji.

foto: Zorana Jevtić

Inače, skidanje statue bio je osetljiv i zahtevan poduhvat. Uz pomoć sajli i posebnih mašina Pobednik je odvojen sa 13 metara visokog postolja, a spuštanje je trajalo nekoliko minuta.

- Situacija je i gora nego što smo mogli da pretpostavimo. Naime, četiri sajle koje su provučene kroz njegove noge i koje su veza statue i postolja su potpuno pukle. Pobednik se držao samo pomoću metalnih nosača i veće količine betona, a baš zbog uklanjanja tog sloja betona proces skidanja je malo kasnio - rekla je Nevenka Novaković, arhitekta iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja vodi projekat restauracije Pobednika.

Ona navodi da je najveći problem to što skulptura ima mnogobrojne pukotine i rupe kroz koje je prodirala voda, koja je izazvala veliku koroziju svih metalnih delova i pucanje kamenih elemenata.

foto: Zorana Jevtić

- Ovo je zaista bio poslednji trenutak da se nešto učini. Statička sanacija samog stuba je uspešno izvedena, svakodnevno radimo geodetska merenja, nema pomeranja i naginjanja više neće biti. Pobednik će biti vraćen najkasnije do marta 2020, predviđeno vreme restauracije u radionici je četiri meseca. Kad se skulptura vrati, Beograđani će dobiti bezbednog Pobednika koji će moći da stoji na svom mestu više od sto godina bez ikakvih problema. Pobednik je deo identiteta svih Beograđana i moja želja je bila da se on izloži i da ljudi mogu da ga vide uživo pre nego što se zaputi ka Smederevu - dodaje Novakovićeva.

ISTORIJA POBEDNIKA

  • Podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta
  • Rad je vajara Ivana Meštrovića
  • Postament u vidu dorskog stuba delo je arhitekte Petra Bajalovića
  • Prvobitno je trebalo da bude postavljen na Terazijama, ali se tome usprotivila javnost iz moralnih i umetničkih razloga

SUSRET

BEOGRAĐANI ODUŠEVLJENI MONUMENTALNOM SKULPTUROM: Licem u lice s Pobednikom

Beograđanin Nikola Nikolić (80) došao je da isprati Pobednika:

- Dobro je da je ovoliko izdržao na onoj vetrometini, a svime će nam nedostajati dok ga ne vrate. Dobro je što spomenik nije postavljen na Terazije, kao što su prvobitno hteli, mislim da tamo ne bi bio toliko atraktivan i ne bi došao do izražaja. Postojala je pesma o njemu, imao sam ploču: „Okrenut je licem ka Beograd, pozadina Smederevu, okrenuo je nama leđa da nikoga ne vređa, a od sada će beogradske dade posmatrati njega džabe.“

Dušan Rnjak (79), takođe iz Beograda, srećan je što će Pobednik biti restauriran.

- Veoma se radujem obnovi jer sam često obilazio statuu i strepeo da će jednog dana možda pasti, a sada je došao trenutak da se ovako važna statua spase. To je jedan primerak svetske kulturne baštine. Došao sam da ga vidim ovako izbliza i utisak je neverovatan, očekivao sam tu veličinu i taj monumentalni izgled - rekao je on.

foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs / Nevena Tomašević

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja