Najnovije vesti

BEOGRAĐANI, NE DONOSITE JEŽEVE KUĆI ČIM ZAZIMI: Ni mleko im nemojte davati! Evo zašto ih stalno viđate na drumu (VIDEO)
Foto: Tv Prva Printscreen

nije njima hladno, oni tad treba da SPAVAJU ZIMSKI SAN

BEOGRAĐANI, NE DONOSITE JEŽEVE KUĆI ČIM ZAZIMI: Ni mleko im nemojte davati! Evo zašto ih stalno viđate na drumu (VIDEO)

Beograd

BEOGRAD - Čim zazimi, Beograđane uhvati pomama da pomažu ježevima kojih ima u svim delovima Beograda, posebno u gustišu novobeogradskih blokova pored Save. 

Ali, da li to treba uopšte činiti? Ove preslatke životinjice mogu se videti u letnjim noćima kako sa mladuncima prelaze ulicu u potrazi za hranom i zaklonom. 

Čim vide čoveka, mnoge od njih se sklupčaju i neće da popuste dok ne odete. Ali šta kad dođe zima, pitaju se mnogi Beograđani zabrinuti za ova korisna mala bića koja žive u blizini njihovih zgrada. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Novi gost u mome dvorištu. Pa dobro nam došao! #pas #jež #prijateljstvo #priroda#zivotinje

A post shared by KraljicaVila (@kraljicavila) on

Mnogi od njih prave velike greške tako što ježeve nude mlekom a stručnjak iz Beo zoo-vrta, biolog Kristijan, upozorava da su ove životinjice netolerantne na laktozu i da im mlečne stvari nikako ne prijaju.

Dalje, mnogi sugrađani s prvim mrazom donesu ježa kući da mu bude lepo i toplo pa ga ušuškaju a čim se temperatura malo popne oni ga vrate na ulicu što ovu životinju potpuno zbuni jer sa hladnim vremenom ona ušuškana u svom brlogu pada u zimski san i tako spava sve do toplijih dana.

Međutim, kad ježiće odnesete kući misleći da im pomažete pa ih opet pustite u prirodu na hladno ne činite im ništa dobro. Oni i te kako umeju da se brinu o sebi.

Veoma su korisni jer jedu insekte, posebno one najgore iz kanalizacije, a često ih viđamo i na kolovozu što nažalost umeju da plate glavom.

Biolog Kristijan objašnjava da se na asfaltu nađu u potrazi za hranom gde skupljaju bubice i insekte koji tu "padnu" jer su asfalt i kolovoz topliji od okoline.

(Kurir.rs/TV Prva)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...