Punkt za ekološke bicikale na Novom Beogradu
Foto: Print Screen

Punkt za ekološke bicikale na Novom Beogradu

Beograd -
Korisnici parkinga će moći nakon parkiranja vozila da iznajmljuju bicikle sa elektromotorom, čime će biti smanjene saobraćajne gužve u centru prestonice

BEOGRAD - Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić prisustvovao je danas otvaranju punkta za iznajmljivanje ekoloških bicikala korisnicima parkinga kod Centra "Sava".

Korisnici parkinga u tom delu grada od sada će moći nakon parkiranja vozila da iznajmljuju bicikle sa elektromotorom, što prema rečima zaposlenih u JKP "Parking servis", ima za cilj smanjenje saobraćajnih gužvi u centru prestonice.

"Mislim da je opština Novi Beograd idealna za ovakav projekat, jer imamo 50 kilometara biciklističkih staza i u ravnici smo. Ovo je ne samo ekološki projekat, već ćete njime ostvariti znatne uštede", poručio je Šapić na otvaranju.

On je izrazio nadu da će u sledećoj fazi razvoja projekta, ekološki bicikli biti pristupačni svuda i da neće biti vezani isključivo za punktove na parkinzima.

Direktor sektora parkirališta JKP "Parking servis" Nikola Marjanović kazao je da će nakon otvaranja punkta na Adi ciganliji i na Novom Beogradu uskoro biti otvoren punkt i kod 25. maja.

On je naglasio da je u svakom trenutku 15 bicikala na Adi u upotrebi, a da na svakom punktu građanima stoje na raspolaganju 32 ekološke bicikle.

"Posmatrajući iskustva evropskih gradova radi smanjenja zagađenja, došli smo na ideju da korisnicima omogućimo uslugu da se vrše parkiranje po obodu grada, a da se za poslove po centru koriste bicikli", istakao je kooordinator za poslove razvoja JKP "Parking servis" Filip Jovanović.

Jovanović je dodao da se JKP "Parking servis" odlučio za bicikle sa elektormotorom zbog brdovite konfiguracije Beograda i najavio da će punkt kod 25. maja biti otvoren do kraja avgusta.

Zaposleni JKP "Parking servis", funkcioneri opštine Novi Beograd i novinari imali su priliku da se lično uvere u prednosti i funkcionalnost bicikala na elektromotor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja