Taksisti neće da daju popust
Foto: Tanjug

Taksisti neće da daju popust

Beograd -
"Sadašnja cena taksi prevoza je još iz perioda kada je gorivo bilo 79, a evro 80 dinara, tako da u današnjim uslovima propisana cena realno ne predstavlja minimalnu ekonomsku cenu taksi prevoza, navedi SITAB

BEOGRAD - Strukovno udruženje taksi preduzetnika (SITAB) demantovalo je danas da se ponovo uvodi mogućnost popusta na cenu taksi prevoza.

SITAB navodi da je donošenjem novog Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju od 17. maja 2011. zakonodavac uveo minimalnu ekonomsku cenu ispod koje se ne može obavljati taksi prevoz.

"Termin minimalne ekonomske cene je uveden kako bi se sprečio damping cena taksi usluga koji su uveli pojedini vlasnici taksi udruženja kao najeftiniji vid reklame", nevelo je Udruženje.

Zakonodavac je predvideo zakonske odredbe koje, kako je ukazano, sankcionišu damping cena taksi usluga (popust), kako za taksi preduzetnika, tako i za taksi asocijaciju koja nudi usluge taksi prevoza mimo propisane najniže ekonomske cene taksi prevoza.

"Sadašnja cena taksi prevoza je još iz perioda kada je gorivo bilo 79, a evro 80 dinara, tako da u današnjim uslovima propisana cena realno ne predstavlja minimalnu ekonomsku cenu taksi prevoza", navedeno je u saopštenju.

Kao član državne komisije, Strukovno udruženje taksi preduzetnika je iniciralo i učestvovalo u izradi Izmena i dopuna Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Prema oceni tog udruženja, nakon usvajanja zakona, uveden je jednim delom red u obavljanje taksi prevoza.

"Međutim, situacija u kojoj se danas nalazi taksi preduzetništvo u Beogradu, pre svega zbog dugogodišnje nebrige gradske vlasti i pojedinih interesnih grupa koje su figurirale kao predstavnici taksi preduzetnika, dovodi u pitanje opstanak taksi preduzetnika", smatra SITAB.

Pritom podseća da se s više desetina dopisa rukovodstvo tog udruženja obraćalo gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, ali odgovore još nije dobilo.

"Možemo da pohvalimo saradnju sa Ministarstvom Infrastrukture, koje je svaki naš zahtev razmotrilo i uskladu sa zakonom i realnim mogućnostima i realizovao. Šteta što takva saradnja i sa gradski organima Beograda ne postoji", poručio je Upravni odbor SITAB-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track