Jurofajter, F 16 i mig 29 u septembru nad Batajnicom

Aeromiting

Jurofajter, F 16 i mig 29 u septembru nad Batajnicom

Beograd -
Dolazak na aeromiting su potvrdili predstavnici između 15 i 20 zemalja, ali potvrde i dalje stižu i lista učesnika još nije konačna

BEOGRAD- Na aerodromu Batajnica, 2. septembra, povodom obeležavanja veka srpskog vojnog vazduhoplovstva, biće održani međunarodni aero-miting i izložba vazduhoplovnog naoružanja i opreme.

Rukovodilac aero mitinga brigadni general Predrag Bandić je pozivajući građane da dođu na aero-miting, u organizaciji Ministarstva odbrane, rekao danas Tanjugu da će posetioci imati izuzetnu priliku da vide vazduhoplove "koji predstavljaju u ovom trenutku vrh vazduhoplovne tehnologije u svetu".

On je rekao da su do sada dolazak potvrdili predstavnici između 15 i 20 zemalja, ali da potvrde i dalj estižu i da lista učesnika još nije konačna.

Banidić koji je komandat 204. vazduhoplovne brigade srpskog vojnog vazduhoplovstva je dodao da će posetioci moći da vide razne letice počevsi od evropskog "jurofajtera", američkog "F16", ruskog "Miga 29 - verzije M2"...

On je dodao i da očekujemo i učesće i velikog broja transportnih i školskih vazduhoplova savremene proizvodnje a da će biti predstavljen i avion domaće proizvodnje "Lasta".

Bandić je dodao i da će aero miting biti prilika da prikažemo i civilne vazduhoplove, škole, sportske klubove, padobrance, "i sve one koji budu želeli da uzmu učešće u obeležavanju veka srpskog vojnog vazduhoplovstva, kao jednog izuzetnog i retkog jubileja u svetu".

"Što se tiče izložbe vazduhoplovne tehnologije, pre svega, mi želimo ove godine da predstavimo naš izvozni proizvod avion "lastu", koji ulazi, na našu stogodišnjicu u vazduhoplovstvo Vojske Srbije", rekao je on.

Prema rečima Bandića, na aero mitingu će se predstaviti i domaća vojna industrija, razni vojni instituti i drugih privredni subjekti koji su sposobni da doprinesu vazduhoplovnoj industriji.

Bandić je najavio da će biti prisustni i saradnici iz inostranstva predstavnici poznatih firmi "Jurokopter", "Jurofajter" , "Tales" kao i svih drugih kompanija sa kojima sarađujemo

Pozvani su predstavnici Angole, Austrije, BiH, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Danske, Italije, Kine, Mađarske, Nemačke, Norveške, Rumunije, Rusije, SAD, Slovaške, Slovenije, Turske, Francuske, Crne Gore, Češke, Švajcarske, Švedske i Španije.

U okviru obeležavanja vek srpskog vojnog vazduhoplovstva tokom godine priređen je međunarodni simpzijum "100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva" a otvorena je i izložba "Vek srpskog vojnog vazduhoplovstva u minijaturi".

Vojno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana obeležavaju 24. decembar kao dan tog vida Vojske Srbije, u znak sećanja na isti datum 1912. godine kada je doneto rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, sa sedištem u Nišu.

Na osnovu odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik je doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, u čiji sastav su ušli svi segmenti tadašnjeg vazduhoplovstva.

U sastav komande ušli su Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala i Golubija pošta, a u to vreme Srbija je bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track