Najnovije vesti

UREĐENJE PODZEMNIH PROLAZA U BEOGRADU: Kod Ušća i Jurija Gagarina već obnovljeni, radi se kod Sajma, na leto na Terazijama
Foto: Usijanje

UMIVANJE GLAVNOG GRADA

UREĐENJE PODZEMNIH PROLAZA U BEOGRADU: Kod Ušća i Jurija Gagarina već obnovljeni, radi se kod Sajma, na leto na Terazijama

Beograd

Grad Beograd je sa koncesionim partnerom počeo je sa sveobuhvatnim sanacijom i pripremom neophodnih saglasnosti za predstojeće rekonstrukcije podzemnih prolaza, koji su u veoma lošem stanju, ruinirani, a pojedini čak i nebezbedni, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je precizirao da su pojedini prolazi, poput onih kod Ušća i Jurija Gagarina, već obnovljeni, da se trenutno radi sanacija prolaza kod Beogradskog sajma, dok na leto predstoje radovi u prolazima na Terazijama.

“Koncesioni partner Grada, odnosno 'Puteva Beograd', uredio je prolaze na Novom Beogradu, i to četiri ulaza kod Ušća i isto toliko u Jurija Gagarina. Skinuti su grafiti, okrečeno je i uređena je zaštita, zamenjena rasveta i stakla na nadstrešnicama, sređeni su plafoni. U Jurija Gagarina ugrađene su i nove pumpe za izbacivanje vode kao i odvodi kišne kanalizacije”, rekao je Vesić.

U toku su radovi u prolazu u Bulevaru vojvode Mišića, a naredne nedelje “ulazi” se u radove na pešačkom koridoru, dok se završrtak očekuje u narednih 45 dana.

“Prolaz je u dosta lošem stanju i plavljen je često, zbog čega je bio jedan od prioriteta", dodao je Vesić.

Kako je rekao, projekti za sanaciju podzemnih prolaza na Terazijama, usaglašeni su sa službom gradskog arhitekte i Zavodom za zaštitu spomenika, nalaze se u Sekratarijatu za urbanizam i po dobijanju odobrenja počeće radovi.

"Jedan od njih, podzemni prolaz kod hotela Balkan biće ogledni, po čijem će se modelu raditi svi ostali u centralnoj zoni", rekao je Vesić.

Pokretne stepenice su ugovorene, poručene, i to osam komada i 13 invaldskih rampi.

"Sa koncesionim partnerom dogovara se proširenje obaveza koje uključuju mašinsko čišćenje podova, rekonstrukciju i zamenu plafona, postavljanje i održavanje rasvete, sigurnostnih kamera, kao i svakodnevno čišćenje. Obratiće se pažnja na staze za slepe”, rekao je Vesić.

Dodao je da je plan da ovi objekti popostanu reprezentativni i moderni.

"Naročito je važno što prilikom sanacije koristimao antigrafit boju, tako da će svako nivi grafit čistiti običnom vodom", dodao je Vesić.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...