Najnovije vesti

SAVKA OPET OBRADOVALA BODIROGE: Patka gluvara svake godine za gnezdo izabere žardinjeru na 5. spratu u Novom Beogradu (VIDEO)
Foto: Printscreen RTS

neverica

SAVKA OPET OBRADOVALA BODIROGE: Patka gluvara svake godine za gnezdo izabere žardinjeru na 5. spratu u Novom Beogradu (VIDEO)

Beograd
09:04h

Jedna patka u Novom Beogradu je uvek dobrodošao gost.

Već treću godinu se gnezdi na prozoru iste porodice na petom spratu. Nazvali su je Savka jer dolazi sa Save. Divlje ptice sve češće, umesto u prirodi, gnezda prave na beogradskim terasama.

Patka Savka obradovala je i ove godine porodicu Bodiroga. Opet je napravila gnezdo na njihovom prozoru, na petom spratu, gde ponosno leži i čeka svoje pačiće.

- Ove godine se nismo nadali da će se vratiti jer je najkasnije došla, ali je ipak došla - rekla je Sanja Bodiroga.

Kažu da se ova, inače, divlja patka gluvara odomaćila kod njih. Već tri godine se ovde gnezdi, a prepoznaju je po teget peru sa bočne strane.

- Mene zna pa ne reaguje, ali kad dođe neko nepoznat bude u pripravnosti. Mi ne damo da se otvara prozor tamo gde leži, ni da se dira, jer je ipak divlja životinja. Napravili smo neki lim i šipke kako bismo je obezbedili, ali smo shvatili da je to nedovoljno, posle ćemo i žice da dodamo, a to ćemo baš kad se izlegu - dodaje Sanja.

Kad stignu pačići porodica Bodiroga već zna kako da se ponaša.

- Uhvatimo patku, zamotamo je, a pačiće stavimo u kutiju. Ona bude jako uznemirena, ali šta će. Onda odemo do reke, tada se pojavi i patak iz žbuna i oni svi srećni otplivaju - ispričala je Sanja Bodiroga jedinstveno iskustvo.

U poslednje vreme divlje ptice sve češće sleću na beogradske balkone.

- Ne treba da čudi to otkud patka baš na petom spratu i u žardinjeri. Razlog je bezbednost. Patka želi da obezbedi svoje leglo i da jaja prežive. Patka se inače gnezdi na tlu - objasnio je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

U porodici Bodiroga trenutno svi sa velikim nestrpljenjem očekuju pačiće.

I zna se, čim se izlegu, beogradska porodica će kao i svaki put do sada na reku.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track