02:29

JASNO JE KO JE KRIV ZA URUŠAVANJE ZGRADE NA VRAČARU! Vesić: U Beogradu postoji građevinska mafija, tražićemo veće kazne

Usijanje dana

JASNO JE KO JE KRIV ZA URUŠAVANJE ZGRADE NA VRAČARU! Vesić: U Beogradu postoji građevinska mafija, tražićemo veće kazne

Beograd -

Posle urušavanja dela stambene zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, do čega je došlo zbog iskopavanja na placu pored, građevinska inspekcija podnela je krivične prijave protiv investitora, nadzornog organa i izvođača radova.

Danas je održan sastanak na kojem je doneseno trajno rešenje stambenog problema stanara - urušena zgrada u Vidovdanskoj 2a biće srušena u potpunosti, a Grad Beograd će oštećenim stanarima izgraditi novu zgradu i dati im stanove iste kvadrature.

Ko je izdao dozvolu za gradnju? Zašto osnovna procedura nije ispunjena? Ko će sve krivično odgovarati?

Na ova i mnoga druga pitanja vezana za slučaj urušene zgrade u Vidovdanskoj ulici odgovarali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik skupštine stanara Novica Stanimirović i profesor Građevinskog fakulteta u penziji Aleksandar Cvetanović.

Goran Vesić
foto: Kurir

"Bio sam tamo prvog dana, videli smo se u subotu i u ponedeljak u Skupštini grada. Dao sam im tri predloga, jedan od njih bio je da Grad napravi novu zgradu sa stanovima iste kvadrature, koji su stanari i prihvatili. Ove četiri porodice koje se sada nalaze u hotelu Slavija, dobiće gradske stanove dok im se ne izgrade novi. Pošteno je da stanemo iza ljudi koji nisu krivi za situaciju u kojoj su se našli. Grad neće biti na gubitku, jer će troškove naplatiti na sudu, ali preuzeće rizik umesto stanara", počeo je Vesić.

"Bilo mi je sumnjivo od početka, rupa je bila preduboka. Više puta sam razgovarao sa investitorom Borom. Sve se relativno brzo događalo. Moja supruga je primećivala da nešto krcka, da se pločice pomeraju", rekao je Stanimirović.

"Nisam bio na gradilištu, ali po meni izvođač je jedini krivac. Investitor nema tu ništa, jer je on samo platio izvođača. Ako je investitor privatnik, on sa izvođačem može da postigne dogovor 'ključ u ruke'. Kad su javne nabavke, tu mora da bude i nadzor. I investitor privatnik može da angažuje nadzor, ali ne znam da je to ovde bio slučaj", Cvetanović.

Goran Vesić
foto: Kurir

"Postojao je nadzor, ali kako su mi rekli, nadzor je menjan. Očigledno je izvođač je odstupio od projekta. Verovatno da se ovo ne bi dogodilo da je radio prema projektu", naveo je Vesić.

"Po mojoj proceni, u Beogradu je mnogo slučajeva odstupanja od projekta", nadovezao se Cvetanović.

"Nelegalna gradnja je, po meni, jedan od najvećih problema države. U Beogradu postoji građevinska mafija koja je bogata i može da vrši uticaj. Međutim, ovo u Vidovdanskoj nije bila nelegalna gradnja, imali su građevinsku dozvolu, ali su odstupili od projekta", kaže Vesić i dodaje:

"Mi smo 2018. zabranili priključenje nelegalnih objekata na struju i vodu. Kriminalci se sada nadaju novom zakonu".

"Imamo slučaj čoveka koji je napravio zgradu od 1200 kvadrata i odstupio 12 kvadrata. Koji je to mozak? Sad ne može da dobije upotrebnu dozvolu. To su navike iz 90-ih", poručuje Vesić.

"Kad god uhapsimo nekog zbog bespravne gradnje, svaka vest se završava sa 'priznao krivicu, nagodio se i dobio tri meseca'. Tražićemo da se ta kazna poveća", nastavio je Vesić.

"Ja se u ime stanara zahvaljujem Beogradu i gospodinu Vesiću, jer kada se on pojavio i ponudio šta nam je ponudio, nisu svi verovali da će tako biti. Sada kada je prvo obećanje ispunjeno, verujemo da ćemo za godinu - godinu i po imati krov nad glavom", rekao je Stanimirović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track