U AUTOBUSU SA PSOM ILI PRASETOM? Evo šta kažu putnici, a šta zakon (ANKETA)
Foto: Printscreen/Tviter

ovo je dozvoljeno

U AUTOBUSU SA PSOM ILI PRASETOM? Evo šta kažu putnici, a šta zakon (ANKETA)

Beograd -

Koliko puta se sa vama u gradskom prevozu vozilo neko kuče ili mače? U prigradskom se desi da se nekoliko stanica sa nama provoza i po koja koka ili prase. I nije zabranjeno, bitna je samo veličina životinje.

Šta kažu putnici, a šta zakon?

U gradski prevoz ulaze sa sekirama, ručnim kosama, dušecima, vratima, burićima s kupusom, ali i sa životinjama. Poneka viri iz transportera, ali nije retkost da ih drže u naručju ili torbi.

Anketirani putnici imaju oprečna mišljenja, nekome smetaju, a neko nema ništa protiv da se vozi u prevozu sa nečijim ljubimcem.

U skladu sa Čl. 38 Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, ljubimci smeju u prevoz, ali mali. Izuzetak su psi vodiči slabovidih osoba. Ponekad neki pas i sam zaluta u autobus, da se zagreje.

"Može se uneti pas ili mačka čija je veličina 40 centimetara merena u grebenu i to isključivo u posebnom transporteru. Transporter može biti pravljen od različitih materijala, uglavnom prilagođen da se pas ili mačka osećaju komotno", naveo je Drago Tošić, direktor konzorcijuma privatnih prevoznika.

Slavica Stevanović, menadžer za odnose sa javnošću JKP, kaže da bi Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" trebalo da opomene takvog putnika i da ga zamoli da napusti vozilo, ako taj neko ne želi da napusti vozilo, vozač može sam da zaustavi vozilo i pozove komunalnu miliciju.

Megi se vozi gradskim prevozom samo kad je neophodno, i to u transporteru, osim jednom prilikom kad je transporter pukao.

"Baš je bio je praznik, obično to tako ide i onda sam morala hitno da prebacim psa do veterinarske ordinacije. Nosila sam je u rukama, ali ona je baš mirna, tako da sa njom nemam taj problem", kaže Ljubica Puškarević.

Zvanična odluka Grada je jasna, svaki ljubimac manji od 40 centimetara može da se provoza sa nama u autobusu. Pod uslovom da je u transporteru.

Jedna gospođa bila je tako prinuđena da kupi prase verovatno za neko slavlje, i da ga do kuće odnese - autobusom.

Prebacila je celo prase u providnoj foliji u kojoj se još vide krvavi tragovi preko ramena, i strpljivo čekala autobus.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track