UMRLA MOŽDA I NAJSTARIJA SRPKINJA: Profesorka Rada živela je 108 godina, obožavala sve slatkiše i nikada se nije nervirala
Foto: screenshot

preminula u domu za stare

UMRLA MOŽDA I NAJSTARIJA SRPKINJA: Profesorka Rada živela je 108 godina, obožavala sve slatkiše i nikada se nije nervirala

Beograd -

Beograđanka Radmila Božinović, koja je rođena još u vreme Prvog svetskog rata, preminula je u 108. godini i sahranjena je prekjuče na Novom groblju. Prema priči njenih prijatelja, baka Rada je volela život, bila je rečita, vredna i odlučna, a nadala se da će poživeti još koju godinu.

- Rođena u Beogradu 1914. godine, gde je i odrasla i školovala za profesora srpskog jezika. U braku sa inženjerom železnice imala je sina, a uspela je da doživi radost koju nosi uloga prababe, i to dva puta. Bila je draga žena, odlučno je pričala. Volela je moju majku, a za mene je uvek bila tu - kaže Dragoslav Banić (85), Radmilin bliski prijatelj.

Dragoslav je za Kurir otkrio kako je izgledao baka Radin svakodnevni život. - Kada bih dolazio sa suprugom kod nje i doneo joj nešto slatko, tada bi se najviše obradovala - kaže Dragoslav i dodaje: - Obožavala je sve vrste slatkiša, uopšte nije pazila šta jede.

Radmila Božinović, čitulja
foto: screenshot

On objašnjava kakva je bila domaćica: - Rada je uvek spremala najbolje kolače, a za slavu se znalo da se sprema nekoliko vrsta kolača. U porodici je bila poznata njena rozen torta, a na slavi 2019. godine, kada je imala 105 godina, izvinjavala se gostima što je pripremila samo pet vrsta kolača, a ne više.

Naš sagovornik kaže da je Radmila imala mlađeg brata, koji je pravo iz školskih klupa otišao da se bori na Sremskom frontu, gde je i poginuo sa samo 20 godina. Bila je među omiljenim profesorkama, a na pitanje koja je tajna baka Radinog dugog života, njen prijatelj rekao je: - Mislim da je dugo živela jer je bila svoja. Ona se nije mnogo nervirala, kako je sama govorila: "Sve se vraća na svoje mesto". Rada je preminula u domu za stare, gde ju je smestio unuk kako bi je zaštitio od koronavirusa.

Kurir.rs/M.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track