U RADNJAMA ŠIROM SRBIJE NEMA ČEGA NEMA: Ali se u BG beleži neobična nestašica samo 1 namirnice! Košta kao kilo junetine ali džaba
Foto: Zorana Jevtić

postoji dobar razlog za to

U RADNJAMA ŠIROM SRBIJE NEMA ČEGA NEMA: Ali se u BG beleži neobična nestašica samo 1 namirnice! Košta kao kilo junetine ali džaba

Beograd -

BEOGRAD - U vreme velikih postova i slava koje se obeležavaju tokom njihovog trajanja, nezaobilazni deo posne trpeze su šaran i delikatesi koji se od njega pripremaju.

šaran
foto: EPA/Ilustracija

U većini trgovinskih lanaca u poslednjih deset dana šaran je poskupeo.

Nevolja ipak nisu cene već činjenica da ovu vrstu ribe teško možete nabaviti u ribnjacima kao ni kod ribolovaca jer je lov na šarana zabranjen od 1. aprila.

Pošto je na snazi zabrana lova, u ribarnicama ima amura, slične vrste ribe koja je i malo manje masna od šarana a cena joj se kreće oko 500 dinara za kilogram.

Šnicle koštaju kao juneće

Sada se kilogram očišćenog, svežeg šarana u radnjama prodaje za 570 dinara, a u ribarnicama košta do 710 dinara. Šnicle od šarana su u rangu junećeg buta, i koštaju oko 1.000 dinara. Očekuje se da će se ovaj trend rasta nastaviti do Velikog petka.

Osim poskupljenja, problem je i manjak ove ribe na srpskom tržištu. U jednom megamarketu su nam rekli da ne znaju kada će im stići nova isporuka. Na Кalenić pijaci šarana je bilo samo u jednoj ribarnici. Iako se potrošači nadaju da će njegova cena biti povoljnija za Veliki petak, kada uobičajeno trgovinski lanci pripremaju posebne akcije, očekuje se da će se rast cena ove vrste ribe nastaviti, pišu Novosti.

šaran, ribarnica
foto: RTV Mag printscreen

- Domaćeg šarana nema dovoljno na tržištu - kažu u jednom megamarketu.

- Gotovo svi trgovinski lanci imaju iste dobavljače, tako da smo svi u istom problemu. Nama stiže šaran, ali količine nisu dovoljne i proda se odmah. Trenutno ga nema u našim prodajnim objektima, ali dobićemo ga sutra.

Кako navode sagovornici, cena te ribe je tri puta korigovana tokom poslednjih desetak dana, pa je sa 500 dogurala do 570 dinara. Pastrmka koja je uvek bila skuplja od šarana, sada je u trgovinskim lancima jeftinija, jer se prodaje za oko 500 dinara. - Кod nas je očišćeni šaran 710 dinara, a ista je cena i pastrmke - kažu u jednoj beogradskoj ribarnici.

šaran, ribarnica, riba
foto: RTV Mag printscreen

Najjeftinije kod Nišlija

Najviša cena šarana od 15. do 21. marta zabeležena je u Sremskoj Mitrovci gde je za kilogram trebalo izdvojiti 580 dinara. U istom periodu, najjeftinije su ovu ribu plaćale Nišlije, 379 dinara, što je, čak, 201 dinar manje.

U Vranju se najčešće prodavao za 390, a u Beogradu za 399 dinara. Šarana su više plaćali i potrošači u Smederevu, 550 dinara, Кraljevčani su ga kupovali za 530, a Subotičani za 10 dinara jeftinije. Ovo pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Kurir.rs/RTV Mag/Daniela Pantelić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track