Ugovoreno klimatizovanje beogradskih pijaca
Foto: Beoinfo

Ugovoreno klimatizovanje beogradskih pijaca

Beograd -
Gradske pijace"su ugovorile naučno-tehničku i poslovnu saradnju sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Institutom za termotehniku, kako bi rešile problem povišenih temperatura ispod nadstrešnica zatvorenih pijaca u letnjem periodu

BEOGRAD - Na novobeogradsku pijacu "Blok 44" kupci će ubuduće u nabavku namirnica ići bez brige da će im biti prevruće ili da će voće i povrće biti "bajato" zbog previsoke temperature.

Naime, "Gradske pijace“ su ugovorile naučno-tehničku i poslovnu saradnju sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Institutom za termotehniku, kako bi rešile problem povišenih temperatura ispod nadstrešnica zatvorenih pijaca u letnjem periodu.

Na krovovima pijaca u Bloku 44 i u Mirijevu postavljena je zaštitna mreža čiji je cilj smanjenje sunčevog zračenja, a merenjem i analizom je utvrđeno je da je nakon ugradnje temperatura vazduha manja za dva do tri stepena.

Takođe, subjektivni osećaj kupaca i prodavaca je mnogo prijatniji.

Na pijaci Blok 44 postavljen je i sistem za orošavanje - na krovu je ugrađen cevni razvod sa prskalicama koje raspršuju malu količinu vode i stvaraju efekat vodene magle.

Sistem orošavanja će smanjiti temperaturu i povećati relativnu vlažnost vazduha što je veoma značajno za održavanje prirodne svežine namirnica, navodi se u saopštenju JKP "Gradske pijace".

Kako se dodaje, u budućim projektima natkrivanja pijaca bće implementirana rešenja Mašinskog fakulteta kako bi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track