Đilas posetio novosagrađenu školu u Višnjičkoj banji

Poseta školi

Đilas posetio novosagrađenu školu u Višnjičkoj banji

Beograd -
Obilasku nove škole i svečanoj priredbi u čast đaka prvaka su prisustvovali gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić sa timom saradnika

BEOGRAD - Novosagrađena osnovna škola „Milena Pavlović Barili” u naselju Višnjička banja otvorila je danas vrata za 522 učenika.

Obilasku nove škole i svečanoj priredbi u čast đaka prvaka danas su prisustvovali gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić sa timom saradnika koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

Na početku nove školske godine, svi beogradski osnovci dobili su i ključeve ormarića u koje će odlagati udžbenike i ostalu školsku opremu, dok je grad Beograd za svih 16.300 prvaka u prestonici, obezbedio i besplatne rančeve sa učeničkim priborom.

– Danas u Beogradu 16.300 dece postaju đaci prvaci, što je malo više nego prošle godine. Imamo novu školu ovde u Višnjičkoj banji i u Ovči i dalje ćemo sređivati škole jer su nam deca na prvom mestu. Danas u gradu prvi put u školu kreće 140 romske dece koja su nekada živela kod „Belvila”, a 70 u školu za odrasle. Ta deca će prvi put ove godine imati istu šansu da budu dobri đaci, pravi mali Beograđani, i da zajedno sa vama vole i vode ovaj grad – rekao je Đilas i poručio prvacima da budu dobri, da vredno uče i da se što više igraju.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić poručio je prisutnim đacima da slušaju učiteljice i nastavnike, da se što više bave sportom, kao i da je sjajno što imaju mogućnost da uče u novoj, lepoj i modernoj školi.Sa ukupnom površinom od 7.345 kvadratnih metara, škola u Višnjičkoj banji projektovana je da primi 650 učenika, tako da će se nastava odvijati samo u prepodnevnoj smeni, a roditeljima je na raspolaganju i produženi boravak. Objekat škole sastoji se od 24 učionice opšte i osam učionica specijalizovane namene, radionica za tehničko obrazovanje, biblioteke sa čitaonicom, medijateke, svečane sale, zbornice, kancelarija, prostorija za zdravstvenu zaštitu, višenamenskog hola, distributivne kuhinje sa svim neophodnim prostorijama za servisiranje, pranje i odlaganje, trpezarije sa 116 mesta za sedenje, fiskulturne sale, garderobe sa tuševima i kabinama, skloništa i pomoćne prostorije. Školsko dvorište formiraju dve celine za mlađe i starije razrede.

U okviru školskog dvorišta izgrađeni su sportski tereni za rukomet, košarku, odbojku, atletska staza i teren za skok udalj.Novoj školi posebno su se obradovali Sanja, Marko i Ognjen, učenici drugog razreda, koji su pomno pratili kako niče nova zgrada. Kako kažu, dopada im se što je škola lepa i čista, a najviše im se sviđa veliko dvorište, tereni za fudbal i sala za fizičko. Novosagrađena škola u komšiluku za Jelicu Miljković znači i veliku uštedu u vremenu.

–Starija deca ranije su pohađala školu „Vuk Karadžić” u centru grada i svakog dana su putovala prevozom, dok je Aleksandra sad u trećem razredu prešla u ovu školu, koja nam je blizu kuće – kazala je ova mama.Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić podsetila je da je, osim nove škole u Višnjičkoj banji, tokom leta završena dogradnja, nadziđivanje i kompletna rekonstrukcija OŠ „Vasa Pelagić” u Ovči.

– Istovremeno, ove godine završena je rekonstrukcija i adaptacija tavanskog prostora u učionički prostor u zemunskoj školi „Svetozar Miletić”, kao i dogradnja objekta u OŠ „Sveti Sava” u Vrčinu. Ipak, svi beogradski đaci danas su se najviše iznenadili i obradovali školskim ormarićima, koji su ugrađeni u 288 školskih objekata, odnosno 179 škola. Današnji dan je, osim što je prvi školski dan, ujedno i dan velikih novina u obrazovanju na teritoriji grada Beograda – istakla je Jovčićeva i podsetila da su, osim novih ormarića, beogradski osnovci od ove godine dobili i po dva kompleta udžbenika, od kojih će jedan ostati u školi.Otvaranju škole „Milena Pavlović Barili” prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Danilo Bašić, predsednik opštine Palilula Stojan Nikolić, članica Gradskog veća Milena Bićanin i direktor Agencije za investicije i stanovanje Marko Blagojević.

Da podsetimo, u prethodne četiri godine Beograd je bogatiji za osam novih osnovnih škola, dok je rekonstruisano, dograđeno i sanirano 49 osnovnih i srednjih škola i izgrađeno 14 fiskulturnih sala. Osim nove škole u Višnjičkoj banji, završena je i dogradnja, nadziđivanje i kompletna rekonstrkcija OŠ „Vasa Pelagić” u Ovči, tako da su učenicima od ove školske godine na raspolaganju nove učionice, prošireno dvorište i ograđeni sportski tereni. Istovremeno, ove godine završena je rekonstrukcija i adaptacija tavanskog prostora u učionički prostor u zemunskoj školi „Svetozar Miletić”, kao i dogradnja objekta u OŠ „Sveti Sava”u Vrčinu. U OŠ „Dositej Obradović” u toku su radovi na sanaciji učioničkog prostora, dok se u V gimnaziji trenutno saniraju sanitarni čvorovi.

Grad Beograd takođe je finansirao izgradnju pristupnih rampi i adaptaciju sanitarnih čvorova u Školi za oštećene sluhom „Stefan Dečanski” , Školi za osnovno i specijalno obrazovanje „Sveti Sava” i EŠ „Nada Dimić”. U toku su radovi na izgradnji pristupne rampe i adaptacija sanitarnih čvorova u gimnaziji u Mladenovcu.

U toku su radovi i na zameni fasadne stolarije u tri osnovne škole, kao i radovi na priključenju na daljinski sistem grejanja pet školskih objekata.

Grad Beograd obezbedio je sredstva za stipendiranje 150 talentovanih srednjoškolaca, 235 studenata i 23 srednjoškolca sa invaliditetom i 133 studenta sa invaliditetom. Prošle godine dodeljeno je 466 stipendija, 150 stipendija za srednjoškolce, 163 za studente, 133 stipendije za studente sa invaliditetom i 23 srednjoškolcima sa invaliditetom.

Produženi boravak za 3. i 4. razred počeo je sa radom u drugom polugodištu prošle školske godine i realizuje se u 47 beogradskih osnovnih škola. I dalje je u toku prijavljivanje škola koje imaju potrebu za ovom vrstom usluga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track