OVU ZAPUŠTENU ZGRADU NADOMAK SKADARLIJE USKORO NEĆETE PREPOZNATI: Ovako će izgledati spolja i iznutra (FOTO)
Foto: Instagram Printscreen/Beobuild

u samom centru beograda

OVU ZAPUŠTENU ZGRADU NADOMAK SKADARLIJE USKORO NEĆETE PREPOZNATI: Ovako će izgledati spolja i iznutra (FOTO)

Beograd -

Nalazi se u Bulevaru despota Stefana, na nekoliko desetina metara od Skadarlije

BEOGRAD - Koliko ste puta prošli pored zgrade u samom centru Beograda, u Bulevaru despota Stefana, a verovatno je niste ni primetili iako se nalazi prekoputa i na samo nekoliko desetina metara od Skadarlije, jedne od najvećih turističkih atrakcija Beograda.

Nije ni čudo jer se sivilom utapala u okolne građevine, ali uskoro će izgledati sasvim drugačije. Neće dobiti samo fejslifting već će biti potpuno renovirana i iznutra kao moderan poslovni prostor na 3.000 kvadrata.

Objavu o tome na mreže je postavio Beobuild koji je ovako najavio rekonstrukciju....

"U toku je priprema dokumentacije za projekat rekonstrukcije poslovne zgrade u Bulevaru despota Stefana 24, inače jedan od objekata u sklopu nekadašnjeg Politikinog kompleksa, koji će nakon rekonstrukcije postati kvalitetan poslovni prostor prilagođen savremenim uslovima poslovanja. Projektno rešenje izradio je biro Arhi Nova iz Beograda, a šestospratni objekat (Su+Pr+5+Ps) ima oko 3000 m2 i već godinama ne služi nameni.

Autori projekta rekonstrukcije odlučili su da ne prave oblikovne promene na eksterijeru objekta, pa će i nakon radova zadržati svoj originalni izgled sa karakterističnim rasporedom otvora na fasadi.

Svakako, rekonstrukcija ce podrazumevati novo lice uz drugačiju fasadu oblogu, novu stolariju i otvoreno komercijalno prizemlje. Prema projektu rekonstrukcije, potamnela fasada od klasičnog maltera biće zamenjena sa kamenim pločama svetle boje, što će doprineti razbijanju hladnog i sivog konteksta u kom se objekat nalazi.

Za ovaj cilj, podjednako je važna i planirana transformacija u prizemlju, koja podrazumeva istaknut centralni ulazni hol i lokale za komercijalne sadržaje sa obe strane. Planirano je da se u prizemlju otvori kafeterija i savremen “coworking” radni prostor, sa salama za sastanke i drugim pratećim sadržajima.

Unutrašnjost objekta biće rešena kao otvoren kancelarijski prostor izdeljen gipskartonskim pločama i staklenim pregradama. Projektom je značajno unapređena i vertikalna komunikacija u objektu kako bi odgovarala novim potrebama.

Rekonstrukcija će značiti i brojna druga tehnička poboljašanja i inovacije, a prema rečima autora cilj je da se za projekat dobije GOLD LEED sertifikat, kao jedan od najviših standarda u održivosti. Pored efikasnosti i održivosti, objekat će posedovati sistem za tretman vazduha bipolarnom jonizacijom, čime se budućim korisnicima obezbeđuje prečišćen vazduh bez mirisa i prijatne svežine", objavio je Beobuild.

Kurir.rs/Instagram Beobuild/Arhi_nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track