OVDE SU SE ŠIŠALE VLADIKE I GUVERNERI: Olgica čuva duh starog Beograda, a danas kroz setu priznaje: ŽAO MI JE DA ZATVORIM RADNJU
Foto: Kurir TV

tradicija

OVDE SU SE ŠIŠALE VLADIKE I GUVERNERI: Olgica čuva duh starog Beograda, a danas kroz setu priznaje: ŽAO MI JE DA ZATVORIM RADNJU

Beograd -

Frizerskih salona ima možda manje samo od kladionica i apoteka. Međutim, pravih berbernica je malo, a jedna u Beogradu postoji skoro ceo jedan vek.

U njoj se do danas skoro ništa nije promenilo, a vlasnica je rado želela da nam objasni zašto se mušterije ovde uvek vraćaju, pa čak i kada ne moraju da se šišaju.

Retko gde u Beogradu uz šišanje ili brijanje možete da zavirite i u istoriju berberskog zanata. A ženu koja u strogom centru Beograda već skoro 60 godina dočekuje mušterije zatekli smo u borbi sa savremenim trendovima, u ovom slučaju sa kasom.

Olgica Obešva, frizerski salon
foto: Kurir TV

- Situacija sa modernim tehnologijama - priča Olgica Obešva.

Ova berberska radnja počela je sa radom sada već daleke 1932. godine. A Olgicu je život doveo na mesto koje i danas ne napušta.

- ja kad sam se udala onda sam došla ovde 1969. godine a inače sam završila za frizerku. I tu smo se upoznali muž i ja i onda sam došla ovde, počela sam da radim sa njim i tako - kaže Olgica.

05:25

OVDE SU SE ŠIŠALE VLADIKE I GUVERNERI: Olgica čuva duh starog Beograda, a danas kroz setu priznaje: ŽAO MI JE DA ZATVORIM RADNJU

A njen muž tek je priča za sebe. Zoran je uvek bio zaštitni znak radnje na uglu Knez Mihailove i ulice Kralja Petra. Nažalost, preminuo je pre nekoliko godina.

- Kod nas dolaze četiri generacije. Mi ne zakazujemo. Moj muž je šišao sve guvernere i vladike, jer ipak je radnja na dobrom mestu i normalno da su dolazili. I ako idemo negde na odmor prvo dođe u radnju pa onda idemo. I kad se vraćamo prvo svrati u radnju da vidi da li je sve pod konac. Svako jutro je dolazio. I kad radi i kad ne radi - objašnjava Olgica.

Vladi nije bilo teško ni da iz Velike Moštanice svake dve nedelje ovde dođe na friziranje. Danas dolazi sa Banovog brda. I nije jedini.

Olgica Obešva, frizerski salon
foto: Kurir TV

- Dolaze sa Novog Beograda. Jedna mušterija dolazi od 50-te godine sa Medakovića. Ima i mladih, imam i decu. Onda se desilo kad je bilo bombardovanje da nismo imali struje i mušterija kaže Zoki ajde da me ošišaš. Kaže ne mogu jer nemam struje. Kaže, kako si ti učio zanat? Na ručno, i onda morao da ga šiša na ručno - priseća se Olgica.

Kaže Olgica ono staro i ovo novo vreme ne mogu nikako da se uporede. I ostaje žal za danima u kojima je ovde šišanje bilo više od pukog skraćivanja kose i gde se dolazilo na razgovor ili trač. Naročito kad su Zorana počeli da upoređuju sa Šurdom iz serije Vruć vetar.

- Bila je još jedna šala. Kad je bio taj vruć vetar bio dođe nama mušterija i kaže ajde zoki u inostranstvo da šišaš kučiće. Taman posla, gde kučiće. Eto i to je bilo - smeje se Olgica.

Danas je mnogo manje mušterija koje svraćaju u berbernicu. Šali se Olgica da je mnogo njih već i umrlo, ali njihovi potomci umeju da svrate. Da se jave, ali poneko i da se ošiša ili obrije.

- Žao mi je radnje, mnogo mi je žao. Nekako mi je žao da je ja zatvorim - setno će Olgica.

Zatvaranjem ovakvih radnji umire i onaj stari Beograd, kakvog se naši dedovi i bake sećaju, a mi ga viđamo još samo na fotografijama. I ako ste poslom negde po centru Beograda, svratite do Olgice, da makar na trenutak osetite duh zaboravljenog grada.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/Nemanja Stanković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track