Jabuka i limun za bezbednost dece u saobraćaju

Jabuka i limun za bezbednost dece u saobraćaju

Beograd -
Predstavnici saobraćajne policije su jutros od 9 do 10 sati održali predavanja na temu bezbednosti u saobraćaju učenicima petog razreda u školama koje učestvuju u projektu, posle čega je grupa đaka u pratnji saobraćajaca izašla na teren i "regulisala" saobraćaj

BEOGRAD - Akcija posvećena bezbednosti dece u saobraćaju "Jabuka i limun" počela je u Osnovnoj školi "Veljko Ramadanović" u Zemunu.Akcija će do 21. septembra biti organizovana u 72 osnovne škole u 59 gradova u Srbiji, uz učešće više od 9.500 đaka.Manifestaciju je, peti put za redom, organizovala "Delta đenerali osiguranje", u saradnji sa MUP-om i osnovnim školama, a ciljevi projekta su edukacija učenika o pravilnom ponašanju u saobraćaju i podizanje nivoa svesti vozača o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa kao prevencije saobraćajnih nesreća.U akciju su uključene i četiri osnovne škole za decu sa invaliditetom.Predstavnici saobraćajne policije su jutros od 9 do 10 sati održali predavanja na temu bezbednosti u saobraćaju učenicima petog razreda u školama koje učestvuju u projektu, posle čega je grupa đaka u pratnji saobraćajaca izašla na teren i "regulisala" saobraćaj.Vozači koji budu poštovali saobraćajne propise biće nagrađeni jabukom i plaketom zahvalnosti, dok će nesavesni kao opomenu dobiti limun i plaketu sa molbom da poštuju saobraćajna pravila.

Akcija "Jabuka ili limun" prvenstveno je usmerena na edukaciju đaka, ali je ne manje značajan i aspekt podsećanja vozača da su deca ravnopravan i aktivan učesnik u saobraćaju.

Prema statističkim podacima, deca su najugroženiji učesnici u saobraćaju, dok je Srbija među saobraćajno najnebezbednijim zemljama u Evropi.

Deca u Srbiji najčešće stradaju u naseljima, kada prelaze kolovoz van pešačkog prelaza, a posebno pri izlasku na kolovoz iza parkiranih automobila.U 2011. godini u Srbiji je 728 lica izgubilo život u saobraćaju, dok je 19.312 povređeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track