AJVAR, SARDINE, SALAME: Kako je izgledao jelovnik na svadbama u Beogradu pre 100 godina? Ovaj detalj nikome nije promakao (FOTO)
Foto: Everett Collection/Old Visuals / Everett / Profimedia

AJVAR, SARDINE, SALAME: Kako je izgledao jelovnik na svadbama u Beogradu pre 100 godina? Ovaj detalj nikome nije promakao (FOTO)

Beograd -

Detaljno je napisano šta će biti za ručak u čuvenoj pivnici "Kolarcu", gde je bio prijem.

Iako stotinak godina nama deluje kao veliki vremenski period, kada se uzmu u obzir neke veće istorijske razmere, to je gotovo beznačajno na nekom širem planu.

Međutim, postoje određene finese koje su primetne, pogotovo u svakodnevnim dešavanjima, te se malo po malo da vidi kako iz decenije u deceniju postoje neke nove društvene konvencije. A to se posebno pokazuje kod onih važnih životnih događaja, poput studiranja, stupanja u brak, osnivanja porodice...

Na fotografiji nastaloj početka XX veka se vidi da je reč o jelovniku koji je sastavljen povodom venčanja Leposave i Nikole N. Krstića koje se proslavljalo u gradu.

U nastavku je napisano detaljno šta će biti za ručak u čuvenoj pivnici "Kolarcu", gde je bio prijem.

Tako su se na spisku našli i ajvar, sardine, šunke, salame, puter, ragu, kečige, pečenje, pomfrit, torte i još mnogo toga.

jelovnik, svadba
foto: Printscreen/facebook/Fragmenti prošlosti

Iako na prvi pogled ne deluje kao da odskače mnogo od današnjih standarda, ipak je očigledno da su se vremena prilično promenila i da je ovo ipak neki skromniji vid proslave, a mnoga jela su definitivno austrougarskog porekla.

Ono što je mnogima zapalo za oko je i to kako se i sam pravopis menjao, te su naveli primer karfiola, koji se pisao sa slovom "j".

U svakom slučaju, ljudi su oduševljeni i glavni zaključak je da bi retko ko tu nešto menjao.

Kurir.rs/blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja