NAJDUŽA ZGRADA U SRBIJI DOSEŽE SKORO KILOMETAR: Ima 62 ulaza i 798 stanova, imala i više od 3.000 stanara (FOTO)
Foto: Printscreen

NAJDUŽA ZGRADA U SRBIJI DOSEŽE SKORO KILOMETAR: Ima 62 ulaza i 798 stanova, imala i više od 3.000 stanara (FOTO)

Beograd -

Najduža zgrada u Beogradu, poznatija kao "Zmijica", "Kineski zid" i "Meander", a zvanični "B-7" nalazi se u novobeogradskom Bloku 21, i sačinjena je iz 9 segmenata koji su građeni u cik - cak. I tako skoro jedan kilometar!

Stanara ovde ima mnogo, čitav mali grad.

- Ovo je najduža zgrada na Balkanu. Neverovatno je da niko nije dolazio do sada da snima ovu zgradu. Ona bi trebalo da bude zaštićena kao spomenik Republike Srbije - rekao je jedan od stanara.

Zgrada ima čak 62 ulaza i 798 stanova. Da ima više od 4 sprata bila bi to prava košnica.

Kada je useljena, zgrada je imala oko 3.500 žitelja. Primera radi, čitava opština Crna Trava ima upola manje stanovnika.

Kada bi trebalo sazvati skupštinu stanara, ove komšije morale bi da zakupe Beogradsku arenu ili, makar Halu sportova Ranko Žeravica!

A zgrada vapi za investicijama. Izgrađena je kao poslednji planirani objekat za, tada novi, Blok 21 u periodu između 1960 i 1966. godine. Poznato je da su konsturkcijska rešenja tada bila na visokom nivou, ali ipak, zub vremena nije ostao dužan "Zmijici".

Blok 21, Kineski zid, Zmijica, Meander
foto: Instagram/beogradzivi

- Ova zgrada ima svoje probleme. Otpada joj fasada, dolazi do oštećenja, a u blizini su škole, što može biti nebezbedno za prolaznike - objasnio je komšija iz "Zmijice".

Ovi, kao i mnogi drugi problemi nisu ništa neočekivano u slučaju objekta koji tu postoji već više od pola decenije. Krov je takođe potrebno popraviti.

- Ona je stara i nije najbolje održavana. Krovovi su stari i propuštaju vodu u stanove ljudi koji žive u potrokrovljima - dodao je on.

Stanari ističu da je najveća prepreka obnavljanju zgrade nesloga. Nemogućnost da se dođe do dogovora stanare ostavlja u situaciji da moraju sami da finansiraju sanacije oštećenja koja ugrožavaju delove zgrade u kojima oni žive.

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

02:27

SVAKA ZGRADA ĆE BITI RANGIRANA PO KVALITETU I VREDNOSTI Kuronski: Ulaganje u izolaciju nekretnina isplatiće sa za 4-5 godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track