Položeni venci zatvorenicima Banjičkog logora

Položeni venci zatvorenicima Banjičkog logora

Beograd -
Veoma je važno da ne dozvolimo relativizaciju istorije i da te žrtve budu zaboravljene, već da se svake godine setimo žrtava, odamo im poštu i ne dozvolimo da se to ikada više ponovi rekao je zoran Alimpić

BEOGRAD - Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine gradać položio je danas, u ime grada, venac na spomenik stradalima u koncentracionom logoru Banjica i tom prilikom istakao da se istina o sudbini tih ljudi nikada ne sme zaboraviti.

– Današnji dan, 1944. godine, kada je Banjički logor praktično prestao da funkcioniše, obeležava se kao dan sećanja na žrtve ovog, ali i drugih logora u okolini Beograda i Srbije. Na ovom mestu stradao je veliki broj Srba, Jevreja, Roma, Jugoslovena, pripadnika pokreta otpora, kao i talaca. Svi su oni doživeli velika mučenja, mnogi su streljani i u pitanju je zločin bez presedana. Veoma je važno da ne dozvolimo relativizaciju istorije i da te žrtve budu zaboravljene, već da se svake godine setimo žrtava, odamo im poštu i ne dozvolimo da se to ikada više ponovi – rekao je zoran Alimpić.

Kroz Banjički logor je, u Drugom svetskom ratu, prošlo na desetine hiljada antifašista, od kojih je velika većina streljana na stratištu u Jajincima.

Vence su položili i predstavnici opštine Voždovac, beogradskog i republičkog SUBNOR-a, preživeli logoraši, kao i članovi porodica nastradalih u Banjičkom logoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track