Počela grejna sezona u Beogradu

Počela grejna sezona u Beogradu

Beograd -
Grejna sezona je uspešno startovala i nekih većih problema nije bilo, do podneva je JKP Beogradske elektrane primilo oko 300 reklamacija građana, kazao je direktor Zoran Predić

BEOGRAD - Beogradske elektrane su potpuno spremno dočekale današnji početak grejne sezone i građani nemaju razloga za brigu, izjavio je direktor tog Javno komunalnog preduzeća (JKP) Zoran Predić.

On je na konferenciji za novinare kazao da će toplane u Beogradu svakodnevno do 15. aprila naredne godine, zavisno od vremenskih uslova, isporučivati toplotnu energiju potrošačima kako bi u stanovima bila propisana temperatura od 20, plus, minus jedan stepen Celzijusovih.

Grejna sezona je uspešno startovala i nekih većih problema nije bilo, do podneva je JKP Beogradske elektrane primilo oko 300 reklamacija građana, kazao je Predić.

Prema njegovim rečima, građani ne bi trebalo da prijavljuju pojedinačno reklamacije na grejanje već samo ukoliko ceo objekat nema grejanje.

Prema podacima sa sajta tog preduzeća sve primedbe i reklamacije građani mogu da prijave na telefon: 011/ 2093-100 (curenje vode iz instalacija) i 011/ 2093-011 (slabije grejanja).

Predić je naglasio i da su dugovi potrošača za grejanje iz ranijeg perioda visoki, ali nije prercizirao koliki su već je kazao da njihova vrednost premašuje dugove koje JKP Beogradske elektrane ima za isporučeni prirodni gas, a koji su i jedini dugovi tog preduzeća.

On je naveo i da se u toku jedne grejne sezone potroši u proseku 310 miliona kubika gasa, ili oko tri miliona kubika dnevno ukoliko se stanovi greju 24 časa.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić kazao je da su Beogradske elektrane prošle godine grejale stanove 193 dana, od čega je 38 dana grejanja bilo 24 časa, a vrednost potrošenih energenata u tom periodu bila je 150 miliona evra.

On je dodao i da cena grejanja koju plaćaju građani u Beogradu omogućava samo preživljavanje JKP Beogradske elektrane, precizirajući da je 66 odsto svih troškova tog preduzeća cena energenata, dok su ostalo kompletne investicije, remonti, održavanja i nešto malo zarade zaposlenih.

Antić je kazao i da su Beogradske elektrane pustile u rad izmenjivačku stanicu za magistralni toplovod u okviru toplane Novi Beograd koja treba da omogući kvalitetniji i pouzdaniji rad te toplane, ali i bolji prenos toplotne energije za korisnike na desnoj obali Save.

Prema njegovim rečima, vrednost te investicije u prvoj fazi je 600 miliona dinara, od čega je iz budžeta grada Beograda obezbeđeno 450 miliona dinara, a ostalih 150 miliona dinara su sredstva JKP Beogradske elektrane.

On je dodao i da će rekonstrukcijom magistralnog toplovoda preko "Gazele" čija je vrednost 400 miliona dinara biti stvoreni uslovi za gašenje devet starih kotlarnica na potezu od Prokopa do Autokomande.

Beograđani će za grejanje stana od 60 kvadratnih metara mesečno plaćati 6.396 dinara, odnosno oko 1.000 dinara više nego do sada.

Toplane greju više od 300.000 stanova

Beogradske elektrane iz 11 toplana zagrevaju više od 300.000 stanova i više hiljada objekata poslovnog prostora.

Ukupna grejna površina iznosi oko 21 milion metara kvadratnih.

Grejanje u Beogradu poskupelo je od 1. oktobra za 18,5 odsto, a kao razlog je navedeno povećanje cene energenata.

Nova cena grejanja kvadratnog metra stambenog prostora u Beogradu je 106,6 dinara sa porezom na dodatu vrednost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja