Studenti protestuju ispred Ministarstva prosvete
Foto: Tanjug

Studenti protestuju ispred Ministarstva prosvete

Beograd -
Tražimo izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kako bi mogli nakon završetka studija da predajemo likovnu kulturu u školama", rekla je predsenica studentskog parlamenta te škole Ivona Petrović

BEOGRAD - Studenti visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti, njih stotinak, protestuju ispred Ministarstva prosvete, jer njihovo zvanje strukovni likovni umetnik ne postoji u zvaničnom šifrarniku, pa nakon studija ne mogu da se zaposle.

"Tražimo izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kako bi mogli nakon završetka studija da predajemo likovnu kulturu u školama", rekla je predsenica studentskog parlamenta te škole Ivona Petrović.

Škola je, kako kaže, akreditovana i tokom akreditacije izbrisano je zvanje nastavnik likovne kulture, a novi nije dodat, rekla je ona, i navela da studenti ove škole ne mogu da završe ni specijalizaciju, jer ona ne postoji.

Njima su se pridružili i studenti Fakulteta likovnih umetnosti koji već četvrti dan protestuju i traže da svi koji su ostvarili 60 ESP bodova studije nastave kao budžetski studenti, dok oni koji imaju 56 ESP bodova budu oslobođeni plaćanja školarine, kao i da se poveća kvota za master studije.

Delagacija studenata čeka da ih prime u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.Studenti protestuju na trotoaru, a saobraćaj normalno funkcioniše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja