Studenti FLU nastavljaju protest, nema pomaka u pregovorima

Studenti FLU nastavljaju protest, nema pomaka u pregovorima

Beograd -
Nije bilo nikakvih pomaka u pregovorima, niti sa ministarstvom, niti s upravom fakulteta. Niko nas nije zvao na razgovor", kazao je predstavnik studenata Uglješa Stanimirović

BEOGRAD - Studenti Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu, nastavljaju već osmodnevni protest tražeći lakše uslove upisa naredne godine studija.

"Nije bilo nikakvih pomaka u pregovorima, niti sa ministarstvom, niti s upravom fakulteta. Niko nas nije zvao na razgovor", kazao je predstavnik studenata Uglješa Stanimirović.

On je napomenuo da se blokada nastave nastavljaju, do daljnjeg.

Studenti su u petak protestovali i ispred Ministarstva prosvete, ali konačan dogovor nije postignut.

Ministarstvo prosvete podsetilo je da fakulteti imaju pravo da na budžet upišu 20 odsto studenata više nego prethodne godine. Ukoliko je više studenata od tog predviđenog broja osvojilo potreban broj bodova, oni se rangiraju i ne moraju svi da budu finansirani sredstvima budžeta.

Svi studenti koji su stekli 48-60 bodova imaju pravo da se rangiraju za budžet, ali to ne znači da im je budžet osiguran, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu.

Napominju i da se preko budžetskih sredstava ne može, a sve ostalo je u rukama fakulteta.

Studenti bojkotuju nastavu zbog toga što, kako tvrde, postoji oko 15 odsto njih koji imaju maksimalnih 60 odsto bodova, i prema sadašnjim ulovima neće moći da se školuju o trošku države.

Zahtev studenata je i da svi sa osvojenih maksimalnih 60 bodova dobiju status budžetskih studenata, a da oni sa osvojenih 56 budu oslobođeni plaćanja školarine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track