Studenti FLU i dalje u protestu
Foto: KURIR

Bez nastave

Studenti FLU i dalje u protestu

Beograd -
Studenti bojkotuju nastavu zbog toga što, kako tvrde, postoji oko 15 odsto njih koji imaju maksimalnih 60 odsto bodova, a prema sadašnjim uslovima, neće moći da se školuju o trošku države

BEOGRAD - Studenti Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu nastaviće i danas protest, jer nije došlo do pomaka u ispunjavanju njihovih zahteva. "I dalje smo u protestu, nastava se ne održava", rekao je predstavnik studenata FLU Uglješa Stanimirović.

Studenti bojkotuju nastavu zbog toga što, kako tvrde, postoji oko 15 odsto njih koji imaju maksimalnih 60 odsto bodova, a prema sadašnjim uslovima, neće moći da se školuju o trošku države. Zahtev studenata jeste i da svi sa osvojenih maksimalnih 60 bodova dobiju status budžetskih studenata, a da oni sa osvojenih 56 budu oslobođeni plaćanja školarine.

U protestu su i studenti Arhitektonskog fakulteta koji takođe traže lakše uslove upisa. Ministarstvo prosvete Srbije podsetilo je da fakulteti imaju pravo da na budžet upišu 20 odsto studenata više nego prethodne godine. Ako je više studenata od tog predviđenog broja osvojilo potreban broj bodova, oni se rangiraju i ne moraju svi da budu finansirani sredstvima budžeta. Svi studenti koji su stekli 48-60 bodova imaju pravo da se rangiraju za budžet, ali to ne znači da im je budžet osiguran, navelo je ministarstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track