Regionalni skup o lokalnoj policiti i zdravlju

Beograd

Regionalni skup o lokalnoj policiti i zdravlju

Beograd -
Na skupu je predloženo da se formiraju lokalni saveti za zdravstvo, čiji bi članovi zajednički razvijali kvalitetniju lokalnu politiku u ovoj oblasti

BEOGRAD- Regionalna konferencija „Lokalna politika i zdravlje” okupila je danas u Starom dvoru predstavnike grada Beograda, beogradskih opština, resornih institucija, instituta i zavoda za javno zdravlje i gradskih domova zdravlja.

Skup je organizovala Stalna konferencija gradova i opština kako bi se uspostavila uspešna saradnja u poboljšanju i unapređenju zdravlja građana u lokalnim zajednicama.

Na skupu je predloženo da se formiraju lokalni saveti za zdravstvo, čiji bi članovi zajednički razvijali kvalitetniju lokalnu politiku u ovoj oblasti.

Članica Gradskog veća dr Vera Dražić podsetila je da je primarna zdravstvena zaštita izuzetno značajan deo zdravstvenog sistema, od čije razvijenosti i efikasnosti zavisi i funkcionisanje svih ostalih delova ovog sistema.

– Grad Beograd nastoji da poveća kvalitet života i rada svih Beograđana i omogući im da, kao korisnici primarne zdravstvene zaštite, brinu o svom zdravlju. Brojni problemi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti mogu se rešiti formiranjem konsultativnih saveta za zdravstvo, koje bi činili predstavnici domova zdravlja, Ministarstva zdravlja, Sekretarijata za zdravstvo, Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i lokalne samouprave. Ovakvim timskim radom lakše će se prevazići problemi, a zajednički napori biće usmereni i prema izradi strategije zdravlja na nivou lokalne zajednice i angažovanju lokalne zajednice u promociji zdravlja, naročito u rizičnim grupama za hronične i nezarazne bolesti – istakla je dr Vera Dražić.

Dr GordanaTamburkovski iz Sekretarijata za zdravstvo ukazala je na to da je grad inicirao međusektorsku saradnju svih učesnika u oblasti javnog zdravlja u lokalnoj zajednici i učestvovao u akcijama koje promovišu razvoj zdravih životnih stilova i zdravih okruženja. Istovremeno je dat veliki značaj povećanju dostupnosti zdravstvene zaštite svim građanima, a posebno osetljivim grupama.

– Pored mnogih infrastrukturnih projekata grad je poslednjih godina realizovao i brojne programe u oblasti zdravstva koji su dali dobre rezultate. Među njima se ističu zapošljavanje 160 lekara i medicinskih sestara u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač grad Beograd, kao i finansiranje postupaka vantelesne oplodnje za parove sa područja grada. Tako je u okviru drugog pokušaja vantelesne oplodnje u 2010. godini rođeno 75 beba, dok se ove godine, u okviru trećeg pokušaja, prva beba se očekuje u novembru – rekla je dr Gordana Tamburkovski.

Predsednik opštine Čukarica Zoran Gajić naglasio je da su građani svesni da se u vreme svetske krize i država i zdravstvo nalaze u teškom stanju.

– U neposrednom kontaktu sa građanima uvideli smo da njima nije najbitnije koliko će čekati na zdravstvenu uslugu i u kakvim je uslovima dobijaju, već im je najviše stalo do ljudskog odnosa lekara i medicinskih sestara prema njima. Upravo to je ono na čemu ćemo u lokalnim zajednicama najviše raditi u budućem periodu. Građani pre svega insistiraju na humanom odnosu i razumevanju zdravstvenih radnika za njihove probleme. Pacijent želi da mu lekar posveti vreme, da se ne oseća samo kao broj ili neko ko će ispuniti dnevnu kvotu lekara, pa ćemo motivisati zdravstvene radnike da na ovaj način pacijentima što više izlaze u susret – istakao je Gajić.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Simo Vuković izrazio je uverenje da će Beograd i beogradske opštine prednjačiti u unapređenju lokalne samouprave u oblasti zdravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja