U nedelju besplatan pregled auto-sedišta za decu

Beograd

U nedelju besplatan pregled auto-sedišta za decu

Beograd -
Udruženje "Roditelj" u nedelju, 4. novembra održati besplatan pregled tih sedišta na parkingu kod Centra "Sava"

BEOGRAD - Deca u Srbiji češće stradaju kao putnici u vozilu, a većina njih bila bi pošteđena povreda ili bi one bile lakše da su bila pravilno vezana u dečijim auto-sedištim, pa će zbog toga Udruženje "Roditelj" u nedelju, 4. novembra održati besplatan pregled tih sedišta na parkingu kod Centra "Sava".

Kako se navodi u saopštenju, iako većina roditelja misli da svoju decu u auto-sedištima vezuje ispravno, iskustva pokazuju da više od 90 odsto dece, ipak, nije pravilno vezano.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, samo u 2011. godini, 791 dete je stradalo kao putnik na srpskim putevima, najčešće u vozilima svojih roditelja.

"Pod uslovom da se pravilno koriste, auto-sedišta štite decu od teških povreda i smrti u saobraćajnim nesrećama, smanjujući rizik za više od 90 odsto, u zavisnosti od vrste auto-sedišta. Čak i pri visokim brzinama i pri višestrukom okretanju automobila deca mogu neozleđena i bez ozbiljnih posledica da prežive udes, ukoliko su ispravno vezana", navodi se u saopštenju.

Akcijom besplatnog pregleda auto-sedišta, Udruženje, uz pomoć edukovanih volontera, želi da pomogne roditeljima da svojoj deci osiguraju što bezbedniju vožnju i zaštite ih od povreda.

Provera sedišta će se održati na parkingu kod Centra "Sava" na strani sa koje se ulazi na koncerte, prvi izlaz sa Gazele, u 14 sati.

Tom prilikom, kako se navodi u saopštenju Udruženja, roditelji i svi drugi zainteresovani moći će da provere da li auto-sedište koje koriste odgovara uzrastu njihovog deteta, da li je ono pravilno postavljeno u vozilo i da li je njihovo dete pravilno vezano.

Akcija besplatnog pregleda auto-sedišta, kako se dodaje, sprovodi se u okviru Inicijative za bezbednost dece kao putnika u saobraćaju Udruženja "Roditelj".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track