Prosvetni radnici treba da imaju legitimacije?
Foto: Beta

Slučaj profesora istorije

Prosvetni radnici treba da imaju legitimacije?

Beograd -
Bilo bi korisno da nastavnici poseduju legitimaciju, identifikaciju kojom potvrđuju da pripadaju nekoj školi, smatra gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić

BEOGRAD - Slučaj profesora istorije Zorana Pavlovića koji je zbog održanog časa na Kalemegdanu prekršajno kažnjen, stvorio je uverenje kod dela javnosti i nadležnih da bi prosvetni radnici trebalo da imaju identifikacione kartice poput onih koje već imaju zaposleni u vrtićima.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić smatra da bi bilo korisno da nastavnici poseduju legitimaciju, identifikaciju kojom potvrđuju da pripadaju nekoj školi.

"Svaka škola može za svoje nastavnike da napravi karticu, na kojoj je ime i prezime nastavnika, pečat škole", rekla je Jovčić, navodeći da to školu ne bi puno ni koštalo.

Ona podseća da zaposleni u beogradskim vrtićima imaju identifikacione kartice, kako bi roditelji znali sa kim razgovaraju i kome se obraćaju.

Komentarišući čitav ovaj slučaj, predsednik Saveza učitelja Srbije Petar Anokić kaže da je šokiran "presretanjem" nastavnika kojem je turistički inspektor, dok je bio sa đacima na Kalemegdanu, zatražio licencu za vodiča.

"Nastavnicima nije potrebna legitimacija, normalno je da vode decu u obilazak znamenitosti", rekao je Anokić i naveo da se u dugogodišnjoj praksi nikada nije sreo sa sličnim slučajem, iako redovno svoje đake vodi u obilazak glavnog grada.

Potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Milan Jevtić ističe da je ovaj slučaj dokaz "srozavanja" prosvete.

"Nas u obrazovanju nadzire 11 institucija, a turistička inspekcija je 12.", rekao je Jevtić, smatrajući da legitimacije ništa ne bi značile.

U Ministarstvu finansija i privrede, pod čijom je ingerencijom sektor turizma, navode da će ubuduće učiniti sve da se ovakve stvari ne ponove.

U toku je revizija celog slučaja, sagledavanje svih činjenica koje su dovele do ove bizarne situacije, rečeno je u Ministarstvu finansija i najavljeno da će vrlo brzo uputiti inicijativu Ministarstvu prosvete za još tešnju saradnju u oblastima koje se tiču oba ministarstva.

Državni sekretar zadužen za sektor turizma Goran Petković juče je novinarima rekao da je postupak profesora Pavlovića za pohvalu, a ne za osudu.

Profesora Pavlovića, istoričara u OŠ "Despot Stefan Lazarević" u Mirijevu, prekršajni sud je kaznio opomenom i plaćanjem sudskih troškova, jer je svojim đacima i njihovim gostima sa Kosova i Metohije pokazivao znamenitosti na Kalemegdanu, u okviru manifestacije "Mala matura - veliko srce".

Turistički inspektor ga je presreo kod Kule Despota Stefana, tražio licencu za turističkog vodiča, sačinio zapisnik i predmet predao sudu, koji je ga je kaznio. Kaznu, odnosno, ukor dobio je i inspektor zbog birokratskog postupanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track