SNS prikuplja potpise za izmenu Statuta Beograda
Foto: Kurir

Hoće decentralizaciju

SNS prikuplja potpise za izmenu Statuta Beograda

Beograd -
Stav SNS je da novac koji se prikupi u 17 gradskih opština treba da ostane u tim opštinama, a ne da dođe u Grad Beograd, a onda od volje pojedinaca, u ovom slučaju gradonačelnika Beograda, bude investirano prema ličnom afinitetu, rekao član Glavnog odbora SNS Zoran Babić

BEOGRAD - Srpska napredna stranka počela je prikupljanje potpisa Beograđana za izmenu statuta grada Beograda, koja se, pre svega, odnosi na suštinsku decentralziaciju vlasti, nakon čega će odbornička grupa te stranke u gradskoj skupštini tražiti njegovu promenu.Član Glavnog odbora SNS Zoran Babić rekao je da očekuje da će naprednjaci, nakon što sakupe potpise, već u narednih sedam do 10 dana zahtev za izmenu Statuta pokrenuti u gradskom parlamentu.

"Srpska napredna stranka primetila je, a i mnogo Beograđana je ukazalo na ogromnu centralizaciju i moć koju je grad Beograd i gradonačelnik Dragan Đilas dobio i napravio za sebe, zbog čega je Gradski odbor SNS počeo da prikuplja potpise za promenu Statuta grada Beograda, koji će se odnositi na suštinsku decentralizaciju", rekao je Babić.

Prema njegovim rečima, stav SNS je da novac koji se prikupi u 17 gradskih opština treba da ostane u tim opštinama, a ne da dođe u Grad Beograd, "a onda od volje pojedinaca, a u ovom slučaju gradonačelnika Beograda bude investirano prema ličnom afinitetu".

Naprednjaci se zalažu za suštinsku, finansijsku decentralziaciju, kao i da se ubrza legalizacija objekata u Beogradu, koja je sada, kako navodi Babić, usporena i zagušena, zbog čega mnogi građani ne mogu da raspolažu svojom imovinom.

"Legalizacija u Beogradu je urađena u slučajevima koji se mere promilima. Takođe, promenom Statuta želimo da lokalne samouprave učestvuju u izradi urbanističkih planova, jer ne može neko iz gradske uprave da zna kije su to potrebe u gradskim opštinama, jer to gradske opštine najbolje znaju", smatra Babić.

Kako je naglasio, cilj izmene Statuta je suštinska decentraliacija i namera da se "grad razvlasti" i da se dobar deo ovlašćenja prebaci na gradske opštine, a ne da one budu "protočni bojler".

Babić je naveo da je na promeni Statuta radio snažan tim pravnika sa velikim iskustvom u radu u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track