Rođeni prvi blizanci iz Programa trećeg pokušaja vantelesne oplodnje

Beograd

Rođeni prvi blizanci iz Programa trećeg pokušaja vantelesne oplodnje

Beograd -
Blizanci Pavle i Relja su prve bebe rođene u Višegradskoj u okviru programa Trećeg pokušaja procesa vantelesne oplodnje

BEOGRAD - Pavle i Relja Blešić prvi su blizanci rođeni u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, u okviru Programa finansiranja trećeg pokušaja vantelesne oplodnje, koji grad Beograd realizuje od početka ove godine.

Zamenica gradonačelnika Beograda Tatjana Pašić i zamenik gradskog sekretara za zdravstvo Aleksandar Stefoski imali su danas tu čast da posete ove bebe, čestitaju srećnim roditeljima i još jednom podsete na jedan od najplemenitijih gradskih projekata.

– Iz drugog pokušaja vantelesne oplodnje dobili smo 75 beba, a iz trećeg za sada imamo tri, što pradstavlja pravo bogatstvo za Beograd. Zato smo odlučili da od 2013. onim roditeljima koji su na ovaj način dobili prvo dete omogućimo da pokušaju na isti način da dobiju i drugo. Odvojili smo trideset miliona dinara i oko sto budućih mama moći će da koristi ta sredstva – kazala je Tatjana Pašić.

Ona je podsetila da je pre dva meseca grad prepoznao i potrebu pružanja psihološke pomoći parovima i pojedincima u procesu vantelesne oplodnje, te je otvoreno savetovalište za njih, koje se nalazi u Svetogorskoj 14. U organizmu žene dolazi do znatnih promena, na prvom mestu zbog hormonske terapije, a dešava se i da se poremete partnerski odnosi. Zato je, dodala je zamenica gradonačelnika, otvoreno ovo potpuno besplatno savetovalište, koje je namenjeno i onima koji tek planiraju da uđu u čitav proces VTO. Uporedni projekat sa ovim jeste i edukacija lekara i terapeuta, pa će se nastojati da svaka zdravstvena institucija ima po jednog zdravstvenog radnika, osposobljenog za rad sa parovima u ovom procesu.

Aleksandar Stefoski precizirao je da iz trećeg pokušaja vantelesne oplodnje trudnoća potvrđena kod 21 žene. Zbog samog procesa, česta je pojava da one na svet donesu dvojke, pa i trojke, ali je najbitnije da se trudnoća isprati do kraja, da se proverava zdravstveno stanje majke i da se rode zdrava deca. Ivana i Zoran nisu skrivali radost i zahvalnost, jer kako su rekli – ovo je ostvarenje najveće čovekove želje.

„Za projekat svaka čast i samo tako nastavite”, poručio je otac, podsećajući da je sa Ivanom osam godina u braku, ali da nikad do sada nisu gubili nadu, što je i poruka svim parovima koji žele da krenu njihovim stopama.

Ponosna majka, koja inače ima 37 godina, znala je da će ovaj trenutak doći kad-tad. Uz dečji plač koji se čuje iz njene sobe, ona smireno kaže da ih vrlo lako razlikuje i da nisu „baš toliko isti”. Jedan ima gušću i crnju kosicu, a drugi je za sto grama teži. Do petka bi trebalo da stignu svojoj kući. Poruka mame je jednostavna – „Svaki pokušaj je nada i šansa više”.

Da podsetimo i na još dva projekta, koji su od koristi svim mamama – BG BEBI KLUB i sms servis „BEBA DOLAZI”. Od početka prvog projekta do 15. novembra 2012. godine u Beogradu je podeljeno 36.482 bebi paketa, od čega 16.898 u ovoj godini. Na sms servis „Beba dolazi”, za 396 dana otkad postoji, prijavljeno je 5.044 trudnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track