Usvojen budžet Beograda za 2013.

Uz kritike SNS i DSS

Usvojen budžet Beograda za 2013.

Beograd -
Budžet za narednu godinu biće za 14,4 milijarde dinara manji nego 2012. godine

BEOGRAD - Skupština grada Beograda usvojila je danas budžet za 2013. godinu, čija su ukupna sredstva 91,33 milijarde dinara. Budžet za narednu godinu biće za 14,4 milijarde dinara manji nego 2012. godine.

Samo prihodi iz budžeta iznose 74,5 milijardi dinara i oni su za 3,2 milijarde manji u odnosu na ovu godinu dok je planirani budžetski deficit 3,91 milijardu i manji je za skoro pet milijardi u odnosu na 2012.

Budžetom za narednu godinu Direkciji za javni prevoz će pripasti nešto više od 13 milijardi dinara od čega će na tekuće subvencije za GSP otići 6,5 milijardi dinara, na kapitalne subvencije za to preduzeće nešto više od 500 miliona, a na subvencije privatnim preduzećima za prevoz putnika nešto više od 3,8 milijardi dinara.

JKP "Gradska čistoća" dobiće 1,1 milijardu dinara, "Zelenilo Beograd" dobiće 2,1 milijardu, "Srbijašume" 120 miliona, a JKP "Ada Ciganlija" 39 miliona dinara.

Skupština grada će na raspolaganju imati 65 miliona dinara, a gradonačelnik i Gradsko veće 52,2 miliona dinara.

Direkciji za puteve će pripasti nešto više od šest milijardi dinara, dok je za socijalnu pomoć ugroženom stanovništvu namenjeno skoro pet milijardi.

Predškolske ustanove dobiće nešto više od devet milijardi dinara, Sekretarijat za poljoprivredu nešto više od 123 miliona, a zaštitnik građana 14,3 miliona dinara.

Kancelariji za mlade pripašće 44,5 miliona dinara, Agenciji za javne nabavke 235 miliona, a Agenciji za evropske integracije 21 milion dinara.

Najviše kritika na predloženi budžet došlo je od SNS i DSS koje tvrde da predloženi budžet nije razvojan, ne predviđa nova ulaganja u infrastrukturu i nema jaku socijalnu komponentu.

Skupština grada usvojila je i Odluku o obimu sredstava koji će pripasti gradskim opštinama u 2013. godini, a prema tom aktu najviše novca dobiće opština Obrenovac 1,5 milijardi dinara, dok će najmanje pripasti Sopotu koji će dobiti 316 miliona dinara.

Odbornici su usvojili i Odluku o boravišnoj taksi koja će sada umesto 128 dinara dnevno iznositi 135 dinara čime se procenjuje da će grad Beograd na ime tog povećanja ostvariti veći prihod od oko sedam miliona dinara.

Odbornici su usvojili i niz pratećih finansijskih odluka.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da je grad trenutno zadužen za nešto više od 472 miliona evra, što je, kako kaže, pet puta manje nego što se država zadužila u poslednja tri meseca.

"Opterećenost budžeta kreditnim ratama je samo sedam do deset odsto", rekao je Đilas na sednici skupštine grada.

On je kazao da očekuje da će i onima koji budu došli posle sadašnje vlasti biti još lakše da vraćaju te iznose jer će, kako je naveo, ukupan budžet biti veći.

Đilas je rekao da su se prilikom projektovanja budžeta trudili da se opštinama ne smanjuje budžet i izrazio nadu da će im sledeće godine biti obezbeđena veća sredstva.

Đilas je izrazio nadu da će zajedničkim radom vlasti i opozicije situacija u Gradskom saobraćajnom preduzeću biti bolja, kao i da je izgradnja naselja Stepa Stepanović na Voždovcu republički projekat u koji će grad uskočiti ako bude potrebe.

"To su ogromna sredstva i moramo da vidimo kako ćemo to zajedno da rešimo jer ne možemo da ostavimo te ljude bez stvari koje su im neophodne za život", rekao je Đilas.

Govoreći o Parking servisu rekao je da to preduzeće nema finansijske probleme i dodao da svi treba da donesu odluku da li grad treba da bude vlasnik podzemnih garaža.

Odbornik Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović rekao je da nisu tačni ni mogući navodi Đilasa da je grad zadužen oko 470 miliona evra već da su zaduženja mnogo veća.

"Mi smo 2011. godine od Sekretarijata za finansije dobili podatak da je Beograd zadužen sa 800 miliona evra i niste sigurno uspeli da vratite 400 miliona za godinu dana, jer ste se zadužili za još dva ili tri kredita", rekao je Mladenović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track