Useljeno prvih 1.000 stanova u Stepi Stepanović

Projekat gotov do juna

Useljeno prvih 1.000 stanova u Stepi Stepanović

Beograd -
Za narednu godinu prioritet će biti da se završe stanovi u naseljima "Stepa Stepanović" i "Dr Ivan Ribar" u Beogradu, ali će biti građeni i stanovi u Lazarevcu, namenjeni trajnom zbrinjavanju izbeglica, rekao direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan

BEOGRAD - Građevinska direkcija Srbije uselila je prvih 1.000 stanova u novom naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu u Beogradu, izjavio je direktor Direkcije Nebojša Šurlan i najavio da će ceo projekat sa 4.616 stanova biti u potpunosti završen do juna.

Šurlan je rekao da će Direkcija do kraja iduće godine završiti još 707 stanova u novom naselju "Dr Ivan Ribar" u Novom Beogradu.

"Izgradnja dva stambena naselja u Beogradu sa oko 5.300 stanova, na kojem je angažovano oko 100 građevinskih firmi, stvorila je šansu da se pokrene i uposli čitava građevinska operativa u Srbiji", istakao je Šurlan i podsetio da je Direkcija od 1990. do sada izgradila oko 10.000 stanova širom Srbije, sa ukupno milion kvadrata.

On je istakao da će u narednoj godini prioritet za Direkciju biti da se završe stanovi u naseljima "Stepa Stepanović" i "Dr Ivan Ribar" u Beogradu, ali da će biti građeni i stanovi u Lazarevcu, namenjeni trajnom zbrinjavanju izbeglica.U Direkciji kažu da još nema definitivne odluke o ranije najavljenim planovima za izgradnju socijalnih stanova u Srbiji i da se još ne zna ko će taj projekat realizovati i finansirati.

Šurlan je podsetio da su građevinski radovi u "Stepi" počeli u januaru 2011. i da je do sada završeno oko 2.000 stanova, od čega je polovina useljena, čime je Direkcija ispunila predviđene planove za 2012. Ističući da su svi objekti pod krovom, on je dodao da će radovi moći da se izvode i tokom zime i da će najveći deo biti završen do proleća, a krajnji rok je jun 2013. Direkcija je do sada u tom naselju prodala 2.650 stanova, rekao je Šurlan i izrazio očekivanje da će isti tempo prodaje biti nastavljen i u 2013. On je naveo da se, za kašnjenje useljavanja, vlasnicima u dve zgrade plaća kompenzacija od četiri evra po kvadratu, jednokratno ili na mesečnom nivou.

Umesto kompanije "Interkop" kao novi izvođač je uvedena "Deneza M" iz Beograda, dodao je Šurlan.U naselju na Voždovcu, 21 odsto stanova je namenjeno rešavanju stambenog pitanja Vojske Srbije, podsetio je direktor Direkcije i naveo da cena stambenog kvadarta iznosi od 1.250 do 1.290 evra po kvadratu, sa PDV-om. Stanovi mogu da se kupe gotovinski i putem svih vrsta kredita, uključujući i subvencionisane.

Projekat se realizuje na osnovu Zakona o pomoći građevinskoj industriji Srbije, u uslovima krize.Šurlan je naveo da su letos počeli radovi na izgradnji naselja "Dr Ivan Ribar" i da je do sada prodato oko 180 stanova. U tom naselju je cena kvadrata 1.290 evra sa PDV-om.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track