UNOSAN POSAO: Za 20 dana ukradeno 17 rešetaka i 7 šahtova

Ugrožavaju živote i imovinu

UNOSAN POSAO: Za 20 dana ukradeno 17 rešetaka i 7 šahtova

Beograd -
JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" upozorilo vlasnike otpada i stovarišta da ne otkupljuju predmete na kojima je označeno da pripadaju objektima javnih komunalnih preduzeća Beograda, jer na taj način podržavaju krađu

BEOGRAD - Kradljivci slivničkih rešetaka i poklopaca šahtova nastavili su sa starom praksom i u ovoj godini, pa je sa beogradskih ulica samo u poslednjih 20 dana nestalo 17 slivničkih rešetaka i sedam kanalizacionih poklopaca. U protekloj godini ukradeno je skoro 1.300 slivničkih rešetaka i oko 50 kanalizacionih poklopaca šahtova, a pričinjena šteta meri se desetinama miliona dinara.Zdenka Anđelković iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" upozorava da pojedine ulice u Beogradu nakon krađe poklopaca i rešetaka postaju opasne za pešake i vozače. Osim opasnosti da neko od sugrađana bude povređen ili neko od vozača ošteti svoje vozilo, postoji i velika opasnost za najmlađe učesnike u saobraćaju.

"Kradljivci rešetaka i poklopaca zbog zarade ugrožavaju živote i imovinu Beograđana. Tako se ugrožava bezbednost građana, a pričinjava se i velika materijalna šteta, čiju cenu plaćamo svi mi koji živimo u ovom gradu. "Beogradski vodovod" ima svakodnevne obaveze i troškove zbog učestalih aktivnosti neodgovornih ljudi koji su od krađe napravili unosan posao", ističe Zdenka Anđelković.

Ona naglašava da ovo preduzeće preduzima sve potrebne mere da zaštiti građane i obezbedi objekte koji su na udaru. Tako se na ulicama Beograda postavljaju brave i lanci na slivničke rešetke, kako bi njihova krađa bila onemogućena ili bar otežana.

"Beogradski vodovod" je do sada zaključavanjem obezbedio 1.800 rešetaka i više od 500 poklopaca šahtova. Kada građani prijave nedostatak poklopaca našem Kontakt centru u kratkom vremenu se postavljaju novi poklopci i obezbeđuje kolovoz za nesmetano odvijanje saobraćaja. Verovatno bi dugoročno rešenje bila nabavka i montaža poklopaca i rešetaka od kompozitnih materijala, koji nisu interesantni kradljivcima", naglašava Zdenka Anđelković.

Prema njenim rečima, do sada je oko 260 rešetaka i poklopaca zamenjeno onima od kompozita, ali njihova nabavka zahteva izdvajanje dodatnih sredstava i dodatno angažovanje ekipa na terenu. Kada za to postoje uslovi, na zelenim površinama postavljaju se i betonski poklopci, koji se prave u "Vodovodu". Dešava se čak da i njih ukradu, jer su nekom potrebni za obezbeđivanje privatnih šahtova ili septičkih jama.

"Građane smo do sada u više navrata pozivali da prijave nestanak poklopaca šahtova ili rešetaka na kolovozu. Neprekidno apelujemo na savesne građane da na broj telefona 011/3606-606 Kontakt centra "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" prijave neobezbeđene šahtove. Podržavamo i napore nadležnih državnih i gradskih organa i smatramo da će sprovođenje brzih i efikasnih akcija značajno doprineti suzbijanju krađe javnih dobara", kaže Zdenka Anđelković.

JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" upozorilo je vlasnike otpada i stovarišta da ne otkupljuju predmete na kojima je označeno da pripadaju objektima javnih komunalnih preduzeća Beograda, jer na taj način podržavaju krađu. U slučaju da im se obrate lica koja prodaju ukradene predmete, njihova je obaveza da o tome obaveste policiju.

"Većina Beograđana savesno i odgovorno vodi brigu o gradu i gradskoj imovini, a pre svega o životima i zdravlju sugrađana sa kojima svakodnevno dele mnogo toga zajedničkog. Ostaje nam da se nadamo da će i pojedinci, koji ne razmišljajući o opštem dobru dovode sve nas u opasnost, promeniti svoje loše navike", zaključuje Zdenka Anđelković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track