Internet simfonija u petak na Kolarcu!
Foto: Rojters

Beogradska filharmonija

Internet simfonija u petak na Kolarcu!

Beograd -
Početkom 2009. godine internet kanali Gugl i Jutjub raspisali audiciju za Simfonijski orkestar Jutjuba, a muzičari iz celog sveta svirali su virtuelno putem globalne mreže deonice tog muzičkog dela

BEOGRAD - Violinista Šjaoming Vang i Beogradska filharmonija pod vođstvom šefa dirigenta Muhaja Tanga nastupiće u petak uveče na Kolarcu, a na koncertu u Klasičnom ciklusu su dela Betovena i Jana Sibelijusa, kao i Internet simfonija Tan Duna.Na programu je Tan Dunova Internet simfonija Eroika koju je kineski kompozitor napisao inspirisan Betovenovim istoimenim delom, a biće izvedena i originalna Treća simfonija Eroika Ludviga Van Betovena i Koncert za violinu Jana Sibelijusa.

Početkom 2009. godine internet kanali Gugl i Jutjub raspisali audiciju za Simfonijski orkestar Jutjuba, a muzičari iz celog sveta svirali su virtuelno putem globalne mreže deonice Internet simfonije.

Na audiciju je bilo prijavljeno više od 3.000 kandidata iz više od 70 zemalja sveta, a njihove snimke videlo je 15 miliona ljudi.Pobednici konkursa koje su izabrali korisnici Jutjub kanala nastupili su u Karnegi holu. Kompozitor svoje delo definiše kao nekadašnji ugovoreni brak, a Internet opisuje kao nevidljivi put svile, koji spaja različite kulture iz celog sveta i označava početak nove ere u istoriji muzike.

Solista Šjaoming Vang je koncertmajstor Ciriške opere, prva violina Stradivarijevog kvarteta i stipednista fondacije Herbert fon Karajan.Dirigent Muhaj Tang je šef dirigent Beogradske filharmonije poslednje tri sezone, a njegova karijera na Zapadu započela je pre tri decenije kada ga je Karajan pozvao da diriguje Berlinskom filharmonijom.

Tang je dirigovao vodećim svetskim orkestrima, među kojima su Londonska filharmonija, Gevandhaus iz Lajpciga, Državna kapela iz Drezdena, Hamburški, Šangajski i Kvinslendski simfonijski orkestar, Ciriški kamerni orkestar, Pariski orkestar, Francuski nacionalni orkestar.

Kao gostujući dirigent Tang nastupa na četiri kontinenta i omiljen je i među publikom i muzičarima zahvaljujući svojoj energiji na sceni i originalnoj dirigentskoj tehnici. Radio je sa umetnicima među kojima su Mstislav Rostropovič, Jehudi Menjuhin, Jicak Perlman, Marta Argerič, Ane-Sofi Muter, Ćećilija Bartoli i drugi.

http://www.youtube.com/watch?v=w47v5Nl5g7Q

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track