LONČAR: VMA Urgentnom pozajmila mobilni rendgen aparat

Beograd

LONČAR: VMA Urgentnom pozajmila mobilni rendgen aparat

Beograd -
Direktor Urgentnog centra dr Zlatibor Lončar saopštio je da će VMA pozajmiti pokretni rengen za njateže pacijente dok u tu ustanovu ne stigne nov aparat

BEOGRAD -Direktor Urgentnog centra dr Zlatibor Lončar izjavio je da će pokretni rengen aparat za najteže pacijente biti pozajmljen od Vojnomedicinske akademije na nekoliko nedelje, dok u ovu ustanovu ne stigne nov.

"Pre sat vremena dogovorio sam se sa načelnikom Vojnomedicinske akademije, generalom Marjanom Novakovićem da nam oni pozajme aparat na par nedelja, dok ne rešimo ovaj problem", rekao je Lončar i dodao da je u toku prebacivanje aparata.

U ovoj ustanovi u petak se pokvario jedini pokretni rendgen aparat za dijagnostiku najtežih bolesnika u šok sobama i operacionim salama.

"Taj aparat je već pet godina kod nas i radi 24 časa dnevno. Do sada je popravljan na svake dve- tri nedelje i procena ljudi koji ga servisiraju je da više ne može da se popravi", naveo je on.

Lončar je dodao da je preveliki rizik svako pomeranje ovih pacijenata, a da bi stigli do fiksnog rengena njih osoblje mora da liftom spusti dva sprata niže, snimi i ponovo vrati u šok sobu.

" Moram da podsetim da su to najteži, životno ugroženi pacijenti i da je svako pomeranje rizik za njihovo teško stanje u kome se nalaze ", naglasio je on.

Mobilni rendgen aparat košta manje od 100.000 evra, a direktor Urgentnog centra je dodao da život nema cenu i apelovao na sve koji su u mogućnosti da pomognu da se nabavi nov aparat, kako bi sistem normalno funkcionisao.

"Pokušavamo da što manje opteretimo Ministarstvo zdravlja, jer razumemo u kakvoj se situaciji nalaze. Nismo mi jedini problem Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pa pokušavamo da problem rešimo uz drugih izvora", naglasio je Lončar.

Lončar je naglasio da mobilni rendgen aparat nije jedini problem u Urgentnom centru, jer se na Kardiologiji nedavno pokvario aparat za ultrazvuk srca.

"Aparat je popravljen, ali serviseri kažu da je sve to kratkog veka. Ući ćemo u proceduru nabavke i tog aparata neophodnog za najteže pacijente koji su imali infarkt ili neke druge probleme sa srcem. Oni moraju jednom ili dva puta dnevno da se prate na tom aparatu", zaključio je Lončar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track